Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania adresovali Putinovi ostré slová: Je to skorumpovaný miliardár!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ruský prezident Vladimir Putin je podľa amerických úradov skorumpovaný a svoje skutočné imanie starostlivo skrýva.

Uviedol to v relácii britskej stanice BBC vysoko postavený predstaviteľ amerického ministerstva financií. Kremeľ dnes obvinenia odmietol ako "číry výmysel" a sám Putin vyzval na prísnejšie trestanie skorumpovaných štátnych úradníkov.

"Je to len číry výmysel a ohováranie, ktorá nemá nič spoločné so skutočnosťou," povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. "Zvykli sme si na podobné výmysly žurnalistov, spojené s neschopnosťou, honbou za senzáciami či predvádzaním sa. Všetko je to len ďalší príklad typického nezodpovedného žurnalizmu (...)," dodal s tým, že vyjadrenie amerického ministerstva financií - bez predloženia konkrétnych dôkazov - len poškvrnilo túto inštitúciu.

" (Putin) dostáva od štátu výplatu približne 110.000 dolárov ročne, ale to nie je presné. Dlhé roky pracoval na tom, aby ukryl skutočný rozsah svojho majetku, " vyhlásil v relácii britskej stanice BBC námestník amerického ministra financií Adam Jacob Szubin a súhlasne odpovedal na priamu otázku, či je Putin skorumpovaný. Americké úrady o tom podľa Szubin vedia už "veľa, veľa rokov".

"Videli sme, ako necháva zbohatnúť svojich priateľov a najbližších spojencov a ako vytláča na okraj tých, koho za priateľov nepovažuje. Či ide o energetické suroviny či o štátne zákazky, pomáha tým, ktorí mu budú slúžiť, a vylučuje tých, ktorí nebudú. Pre mňa je to obrázok korupcie, " dodal námestník.

Relácia bola odvysielana v noci na dnes. Podľa BBC to bolo prvýkrát, čo sa oficiálne americký predstaviteľ tak otvorene vyjadril o Putinovom zapojení do korupcie.

Autor relácii okrem Szubina, ktorý má na starosti finančnú rozviedku a boj s terorizmom, hovoril aj s ľuďmi, ktorí svojho času spolupracovali s Putinom či s ním mali niečo dočinenia, ale neskôr museli z rôznych dôvodov opustiť Rusko, ako napríklad podnikateľ Sergej Kolesnikov, bankár Sergej Pugačov, bývalý vyšetrovateľ petrohradskej sprenevery Andrej Zykov či bývalý šéf sovietskej obchodnej flotily Dmitrij Skarga. Všetci sa zhodli, že Putin je boháč, k čomu mu pomohli "príspevky" od podnikateľov.

BBC v tejto súvislosti pripomenula, že americká rozviedka CIA v roku 2007 odhadovala Putinov majetok na 40 miliárd dolárov. K obdobnej cifre dospel aj politológ Stanislav Belkovskij, podľa ktorého má Putin podiel z obchodu s ropou a vlastní luxusné nehnuteľnosti doma aj v cudzine.

Sám Putin tieto obvinenia v roku 2008 na priamu otázku odmietol ako "lož", všetko je vraj "vycucané z prsta".

Dnes ruský prezident na porade o boji proti korupcii vyzval na konfiškáciu majetku podplatných úradníkov, ktorých bolo vlani odsúdených skoro deväť tisícok. Z majetku úplatkárov vo výške 15,5 miliárd rubľov sa podarilo vrátiť štátu len 588 miliónov rubľov, čo je "príliš skromná suma".

Ruský spravodajský server Newsru.com pripomenul, že sériu článkov o Putinovom majetku zverejnil vlani v lete The Times, pripomínajúci aj americké sankcie proti oligarchom z radov Putinových "starých kamarátov". V Španielsku sa zase odohráva súdny proces s takmer tromi desiatkami podozrivých členov "ruskej mafie", ktorej krstní rodičia sú vraj "priateľmi priateľov" ruského prezidenta. A bankár Pugačov vlani v britskom denníku The Guardian tvrdil, že "všetko, čo je na území Ruska, považuje Vladimír Putin za svoje", či už ide o Gazprom, Rosnefť alebo súkromné ​​firmy. "Akýkoľvek pokus spočítať jeho majetok sa nepodarí. Je najbohatším človekom na svete - dokiaľ zostane pri moci," povedal Pugačov a odhadol, že Putin sa bude snažiť vládnuť Rusku až do konca svojho života. Sám sa s ruským prezidentom rozišiel, keď Putin dal dohromady vlastný tím, v ktorom Pugačov pre seba nevidel miesto.

Viac o téme: Vladimír Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu