Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko si v rebríčku korupcie polepšilo: Fica to ale neuspokojuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najmenej skorumpovaným štátom na svete je opäť Dánsko, ktoré v dnes zverejnenom indexe vnímania korupcie spoločnosti Transparency International (TI) dosiahlo 91 zo 100 bodov.

Druhé miesto obsadilo Fínsko (90 bodov) a tretie Švédsko (89 bodov). Slovensko spolu s Maďarskom a Chorvátskom sa spomedzi 168 hodnotených krajín umiestnilo na 50. priečke, keď získalo 51 bodov, čo je o jeden bod viac než vlani. 

Česká republika sa so ziskom 56 bodov umiestnila na 37. mieste. Ešte o dve priečky vyššie je so ziskom 60 bodov Slovinsko. Z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je podľa TI najmenej skorumpované Poľsko, ktoré so ziskom 62 bodov skončilo na 30. mieste.

Na konci rebríčka sú medzi najskorumpovanejšími štátmi sveta Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Somálsko - obe krajiny dostali iba osem bodov. Len o tri body viac získal Afganistan, ktorý je podľa aktuálneho indexu TI tretím najskorumpovanejším štátom sveta.

Slovensko si v rebríčku korupcie polepšilo, ale to nás neuspokojuje

Slovensko si v rebríčku korupcie polepšilo, ale to nás neuspokojuje, pretože je dôležité reagovať na pocity a potreby ľudí. Na dnešnom brífingu v Bratislave to v reakcii na zverejnený index vnímania korupcie spoločnosti Transparency International (TI) uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa indexu sa Slovensko spolu s Maďarskom a Chorvátskom spomedzi 168 hodnotených krajín umiestnilo na 50. priečke, keď získalo 51 bodov, čo je o jeden bod viac než v roku 2015.

"Boli urobené opatrenia, ktoré tu predtým neboli. Uvedomme si, že sme obmedzili používanie hotovosti, čo je veľmi významné opatrenie v boji proti korupcii. Ďalej veľmi dobre sa nám rozbehlo elektronické trhovisko," povedal Fico. Podľa neho si však uvedomuje, že nejde o nejaké skoky, skôr len o kroky.

 

Viac o téme: Korupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu