Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko presúva armádu na hranice s NATO: Posilňuje jadrové sily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko tento rok zaradí do aktívnej služby päť nových plukov strategických raketových jadrových síl a na západe krajiny vytvoria tri nové armádne divízie.

Vyhlásil to dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého cituje agentúra Reuters. O posilnení strategických jadrových síl hovorila Moskva opakovane, naposledy túto otázku spomenul vlani v decembri ruský prezident Vladimir Putin.

Šojgu dôvody chystaného posilnenia ruských vojenských síl v západnej časti krajiny neoznámil, uviedol len, že je to jedna z najdôležitejších úloh jeho ministerstva pre tento rok. Zároveň tiež povedal, že každý vojenský okruh musí v tomto roku počítať s náhodnými kontrolami.

Ruské ozbrojené sily teraz prechádzajú rozsiahlym programom prezbrojenia. Na obstaranie desiatok nových plavidiel, stoviek lietadiel a rakiet a tisícok tankov a ďalších zbraní sa má do roku 2020 vynaložiť 22 biliónov rubľov (takmer 270 miliárd eur), aj keď ruská ekonomika zažíva ťažkosti kvôli poklesu cien ropy na svetovom trhu a západným sankciám. Vzťahy Ruska so Západom prudko ochladli na úroveň studenej vojny po ruskej anexii Krymu a rozpútaní proruského povstania na východe Ukrajiny proti novému prozápadnému režimu v Kyjeve.

 

Viac o téme: RuskoSergej ŠojguJadrové raketové sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu