Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyhrotí sa konflikt medzi Ruskom a Tureckom? Toto sú nástroje vojny, ktorými môžu zaútočiť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP)

SYDNEY/BRATISLAVA - Po utorkovom zostrelení ruského bombardéra Su-24 tureckými stíhačkami sa napätie medzi Moskvou a Ankarou vystupňovalo. Podľa Turkov sa lietadlo dostalo nad ich územie a jeho posádku vopred varovali, o čom mala svedčiť aj zverejnená nahrávka. Ruský pilot, ktorý prežil, poprel, že by výstrahu dostali. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že spoluvinu na tejto tragédii majú aj Spojené štáty, pretože poskytli Turkom tajné informácie o ich letoch nad Sýriou. V médiách sa po týchto slovných prestrelkách začali šíriť znepokojené otázky o tom, kam by mohol až tento konflikt zájsť.

Hnev Putina po zostrelení bombardéra: USA sú spolupáchateľ, Turkom dali tajné informácie

S ohľadom na vzniknutú situáciu sa austrálsky portál news.com.au pozrel na to, aký bojový arzenál majú vlastne rozhádané strany k dispozícii a čo všetko by mohli použiť v prípade, že jedna z nich prekročí hranicu. Hoci Rusko v ľuďoch už automaticky vzbudzuje pocit armádneho velikána, netreba zabúdať, že Turecko má druhé najväčšie vojsko v rámci NATO, s odhadom 495-tisíc nasaditeľných vojakov. Nie je to žiadny ľahký súper.

RUSKO

Su-34 ‘Fullback’ & Su-30SM ‘Flanker’- Prezident Putin prisľúbil, že žiadny nálet v Sýrii sa od teraz nezaobíde bez eskorty. Ťažkopádne Su-24M zamerané na útoky na pozemné ciele nemá šancu proti moderným stíhacím lietadlám. Z toho dôvodu mu budú robiť sprievod moderné, agilné a ťažko ozbrojené bojové lietadlá. Su-34 a Su-30 sú príbuzné obranné stíhacie lietadlá, pochádzajúce z rodiny Su-27, z éry studenej vojny. Ak môže niečo zamiešať karty pri strete s tureckou F-16, sú to práve tieto moderné viacúčelové bojové lietadlá. Vyznačujú sa nezvyčajnou manévrovateľnosťou, dlhým doletom a širokým výberom rakiet. V kombinácii s modernými senzormi ide o najlepšie lietadlá, aké má Rusko vo vzduchu.

Su-34
Zobraziť galériu (7)
Su-34  (Zdroj: SITA/AP)

Bombardér Tu-160 - Tieto lietadlá schopné niesť jadrové zbrane sú prispôsobené na zhadzovanie čohokoľvek od voľne padajúcich bômb po presne navádzané rakety, rovnako ako ich americké náprotivky B-1B, a sú nasadené odkedy Rusko potvrdilo, že ich dopravné lietadlo sa zrútilo nad Sinajom v dôsledku výbuchu bomby z dielne Islamského štátu. Meniteľná geometria ich krídel im umožňuje medzikontinentálny dolet a v kombinácii s riadenými strelami s jadrovým nákladom bola zamýšľaná na zastrašovanie. Presne tento dolet teraz využívajú, keď štartujú zo samotného Ruska, a na pozície Islamského štátu zhadzujú kvantá konvenčných bômb.

Su-30SM a Tu-160
Zobraziť galériu (7)
Su-30SM a Tu-160  (Zdroj: SITA/AP)

Protilietadlový raketový systém S-400 - Prezident Putin už pár hodín po strate ruského bojového lietadla vyhlásil, že na ochranu ruských ozbrojených síl povolá do akcie najmodernejší systém vzdušnej obrany. S-400, najnovší variant obranných rakiet s dlhým doletom z rodiny S-300, predstavuje skutočný problém. Zo základne Latakia na sýrskom pobreží Stredozemného mora pokryje takmer celé Turecko a značnú časť Iraku.

S-400
Zobraziť galériu (7)
S-400  (Zdroj: SITA/AP)

Vyhrotí sa konflikt medzi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hlavný bojový tank T-90A - Rusko vraj v rámci pozemných jednotiek v Lakatii nasadilo tucet svojich najlepších bojových tankov ako súčasť svojej snahy podporiť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Tanky sú vyzbrojené 125 mm kanónom a guľometom, ktoré môžu byť použité tak na pozemné, ako aj vzdušné ciele. Vybavené sú širokou škálou pancierovania, ktoré ich chrání pred výbušnou, ako aj protipancierovou muníciou, a tiež rušičkami, aby ich bolo ťažké zamerať. Suma sumárum, tieto tanky sú považované za viac než schopné odolať exportným modelom amerických tankov Abrams M1A.

Putinova veľká odvetná akcia: Rusko takto vracia Turecku úder za zostrelený bombardér

T-90A
Zobraziť galériu (7)
T-90A  (Zdroj: SITA/AP)

Krížnik P1164 s navádzanými strelami

Krížnik Moskva s navádzanými raketami, sprevádzaný fregatou triedy Krivak a torpédoborcom triedy Kashin, tvorí základ ruských námorných síl v Stredozemnom mori. Prezident Putin povedal, že táto obrovská bojová loď sa teraz presunie neďaleko hraníc medzi Sýriou a Tureckom a jej moderné radary a protilietadlové systémy sa pridajú k pozemným systémom S-400. Moskva je vybavená 64 raketami, ktoré sú vlastne námornými bratrancami S-400, a ponúkajú podobnú rýchlosť, presnosť a dosah.

TURECKO

Stíhačka F-16 Fighting Falcon - Turecko tieto stíhačky len tak nekúpilo od USA. Samo ich postavilo v rámci licencie. Kým F-16 je tak trocha retro, nakoľko prvýkrat vzlietla v roku 1974, jej snímače a rakety boli priebežne vylepšované, aby držali krok s konkurenciou, vrátane takých vychytávok, ako sú zameriavače osadené priamo na prilbách. Táto jednomotorová obranná stíhačka bola už dávno upravená, aby mohla útočiť aj na pozemné ciele a stále tvorí základ západných vzdušných síl, vrátane USA.

Obranný raketový systém Patriot - O tomto systéme ste pravdepodobne počuli počas prvej vojny v zálive. Jeho úlohou bolo zostreľovať iracké rakety Scud smerujúce na Kuvajt a Saudskú Arábiu. Ide o raketový systém s dlhým doletom, schopným zasiahnuť čokoľvek od rakiet po útočné stíhačky. Turecko ich ešte nevlastní, ale od ich nadobudnutia ho veľa nedelí. Zvýšené napätie môže dodávku urýchliť.

Varovanie ruského denníka: Ľudia, stratili ste pamäť? Tak sa začína tretia svetová vojna

Systém navádzaných rakiet s dlhým doletom MGM-140 - Turecko vlastní približne 70 mobilných odpaľovačov riadených striel amerického prevedenia. Ich ťažké rakety majú dolet až 165 km a dosahujú trojnásobnú rýchlosť zvuku.

Hlavný tank Leopard 2 - :1600 starším tankom Patton M60 a 400 Leopardom 1 kraľuje 350 bojových tankov Leopard 2 nemeckej výroby. Tieto tanky boli zakúpené v roku 2005, keď sa po škrtoch v nemeckej armáde stali nadbytočnými. Predstavené boli prvýkrát v 80. rokoch a patria do rovnakej ligy ako americké M1A Abrams. Vyzbrojené sú veľkým 120 mm delom, ktoré je plne stabilizované, aby sa zvýšila jeho presnosť. V súčasnosti sa vyrába aj prvý tank tureckej výroby od druhej svetovej vojny, Altay MBT, ktorý má pomôcť tureckým ozbrojeným silám osamostatniť sa.

Vyhrotí sa konflikt medzi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ponorka typ 209 - Tieto ponorky nemeckej výroby sú navrhnuté na to, aby ostali skryté v plytkých vodách Stredozemného mora. Napriek ich malej veľkosti vedia napáchať riadne škody. Možno ich vyzbrojiť kombináciou 14 torpéd Tigerfish Mk24 a riadených striel. Je viac než pravdepodobné, že prinajmenšom jedna zo 6 týchto ponoriek číha pri brehu Turecka a pozorne sleduje ruskú stredomorskú flotilu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu