Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko prezradilo vojenské plány na rok 2016: Chystá masívne manévre a takéto prezbrojenie armády

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA - Rusko už v decembri predstavilo svoje vojenské plány na rok 2016. V materiáli zverejnenom na rokovaní Rady ministerstva obrany sa uvádza, že krajina bude pokračovať v neohlásených masívnych cvičeniach a chce obnoviť či zmodernizovať svoje zbraňové systémy. Hovorí s v ňom tak o ďalšom posilňovaní ruských ozbrojených síl.

Bezpečnostní analytici predpovedajú: Takto sa vyvinú vojenské konflikty vo svete, máme sa báť?

"V roku 2016 musí bojová sila ruských ozbrojených síl rásť. Naplnenosť musí byť na úrovni 93 percent. Počet vojakov s kontraktom (profesionálov) musí byť 384-tisíc," píše sa podľa portálu idnes.cz v dokumente. Podľa generálneho štábu taktiež musia byť dôsledne a včas splnené dodávky techniky a zbraňových systémov, medzi ktoré patria moderné raketové systémy pre päť raketových plukov. Letectvo obdrží deväť modernizovaných diaľkových bombardérov schopných niesť jadrové hlavice - dva stroje Tu-160 a sedem lietadiel Tu-95MS. 

Pozemné sily by sa mali dočkať systémov balistických striel Iskander-M pre dve bojové brigády a raketometov Tornado-S tiež pre dve jednotky. Jedna brigáda bude novo vyzbrojená protivzdušným systémom Buk-M3. Šesť mechanizovaných práporov dostane nové tanky a bojové vozidlá pechoty. Vzdušným silám pribudne 200 nových či modernizovaných lietadiel a námorníctvu dve nové viacúčelové ponorky a sedem vojnových lodí. Protivzdušná obrana sa môže tešiť na moderné systémy striel S-400 pre päť plukov a tri nové výkonné radarové stanice Voronež-DM.

Rusko prezradilo vojenské plány
Zobraziť galériu (3)

Neohlásené manévre majú zelenú

Rozsiahle cvičenie "Stred-2015", do ktorého sa v auguste a v septembri zapojilo okolo 95-tisíc ruských vojakov, ruský generálny štáb presvedčilo, že neohlásené manévre majú zmysel. Podľa dokumentu bolo prakticky priamou previerkou jednotiek pred zapojením Ruska do konfliktu v Sýrii v októbri.

Neohlásené masívne cvičenia však znepokojujú Severoatlantickú alianciu. Podľa analytikov existuje zaujímavá časová zhoda cvičení s ruskými vojenskými intervenciami. NATO chce preto tento rok vo vzťahoch s Ruskom obnoviť predvídateľnosť. Prostredníctvom OBSE chce zmodernizovať pravidlá týkajúce sa vojenskej činnosti v Európe, vrátane informovania o vojenských cvičeniach a ich sledovaní.

Rusko prezradilo vojenské plány
Zobraziť galériu (3)

Rusko plánuje v roku 2016 vyviezť zbrane za najmenej 15 miliárd dolárov

Uviedla to vlani v decembri ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na informácie od vysoko postaveného úradníka Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu (FSVTS). Podľa úradníka Rusko v roku 2015 splnilo plán, ktorý počítal s príjmami zo zbrojného exportu vo výške 15 miliárd USD. Celkom vyviezlo zbrane za 15,2 miliardy USD a dodávky stále pokračujú.

"Hlavný cieľ pre budúci rok (2016) - udržať druhé miesto na svete vo vývoze zbraní," uviedol zdroj agentúry RIA Novosti. Najväčším vývozcom zbraní na svete sú Spojené štáty.

Podľa Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI) ovládajú USA a Rusko vyše polovicu svetového obchodu so zbraňami. Tretie miesto v zbrojnom vývoze patrí Číne s podielom päť percent a medzi päť najväčších exportérov patrí ďalej Nemecko a Francúzsko. Vlani predstavoval podiel USA na svetovom vývoze 31 percent a Ruska 27 percent.

Viac o téme: Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu