Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Incident ako hrom: Briti odpálili varovné výstrely, Španieli ohrozovali americkú jadrovú ponorku!

USS Florida Zobraziť galériu (3)
USS Florida (Zdroj: U. S. Navy)

LONDÝN - Britský denník The Sun informoval o nebezpečnom incidente, ktorý sa odohral v polovici apríla tohto roka. Loď kráľovského námorníctva musela vystreliť varovné svetlice na španielsky strážny čln, ktorý opakovane bránil americkej jadrovej ponorke vojsť do prístavu v Gibraltári. Británia už vlani obvinila Španielsko z ohrozovania svojej suverenity v tejto oblasti po tom, čo španielske štátne plavidlá prenikali do britských výsostných vôd.

Simulácia útoku Ruska dopadla pre východ Európy katastrofou: Odplata NATO by bola hrozivá!

Španielsky čln Rio Cedeño sa snažil dvakrát preplávať priamo pred prednou časťou ponorky smerujúcej do prístavu a po tomto obťažovaní ho musela zahnať loď Britského kráľovského námorníctva HMS Sabre za použitia vypálených svetlíc. Pobúrení úradníci sa už obrátili so sťažnosťou na španielske orgány.

"Je to nielen veľmi nebezpečná hra, akú Španieli hrajú, ale je to nevhodné od spojenca NATO zaobchádzať takto s opovrhnutím s americkým námorníctvom. Americké námorníctvo zaručuje bezpečnosť Stredozemného mora pre všetkých členov NATO, a preto by mu malo byť umožnené navštíviť akýkoľvek prístav, ktorý chce, či je to Gibraltár, alebo nie," povedal tajný zdroj z britských špičiek pre The Sun.

Podľa zdroja je to prvýkrát za dva roky, kedy bolo britské námorníctvo nútené vystreliť varovné svetlice na španielske vládne plavidlo. Ponorka USS Florida je triedy Ohio a môže niesť až 154 riadených striel Tomahawk s jadrovými alebo konvenčnými hlavicami. "Ide o ponorku s jadrovým pohonom a snažiť sa narušiť jej cestu je vážne nebezpečné," vyjadril sa jeden zo zainteresovaných.

Gibraltár
Zobraziť galériu (3)
Gibraltár  (Zdroj: SITA/AP)

Incident ako hrom: Briti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hovorca Úradu guvernéra v Gibraltári potvrdil incident "v blízkosti prichádzajúcej ponorky." Hovorca Britského kráľovského námorníctva odmietol komentovať "ochranné opatrenia alebo podmorské operácie".

Gibraltár zaujíma dôležitú pozíciu pri vstupe do Stredozemného mora zo západu a je dôležitou námornou základňou už viac ako 1000 rokov. Od roku 1713 je britskou kolóniou na najjužnejšom výbežku Pyrenejského polostrova. Obyvatelia Gibraltáru sú na základe ústavy britskými občanmi, no aj napriek tomu si Španielsko naďalej robí nároky na suverenitu územia, čo býva dôvodom občasných konfliktov.

Viac o téme: PonorkaGibraltárUSS Florida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu