Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Poslanci opäť otvorili diskusiu o Fonde na podporu umenia: Hlasovať o novele by mali vo štvrtok

NR SR
NR SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa opäť vrátili k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Do diskusie v treťom čítaní sa prihlásili traja opoziční poslanci za PS. Poslanci už odsúhlasili zmeny k novele z výborov a pozmeňujúci návrh predkladateľa Romana Michelka (SNS). Finálne hlasovanie o novele ako o celku by tak malo byť vo štvrtok (16. 5.).

Zora Jaurová (PS) v diskusii kritizovala, že aktuálne znenie návrhu je odlišné od toho pôvodne predloženého. Zopakovala aj výhrady voči zámeru legislatívnej úpravy. Obáva sa o budúcnosť fondu. "Výsledok bude pre kultúru katastrofálny, ale v mene uchovania vlády si to tu odhlasujete," prihovorila sa koaličným poslancom. Apelovala na nich, aby novelu nepodporili.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Ďalšie zlyhanie ministerky Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Michelko reagoval, že tretie čítanie sa má týkať legislatívno-technických pripomienok novely. "Netreba nechať zneužívať tretie čítanie na takéto veci," povedal a apeloval na predsedajúceho, aby poslancom zobral slovo, ak nedodržiavajú ustanovenia rokovacieho poriadku NR SR. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) ho upozornil, že ak boli v druhom čítaní podané pozmeňujúce návrhy, v treťom čítaní na ne môžu poslanci reagovať aj podľa rokovacieho poriadku.

Proti novele protestovali

Proti novele protestovali v utorok pred parlamentom aj zástupcovia platformy Otvorená kultúra. Zmeny, ktoré presúvajú rozhodovaciu právomoc o pridelení dotácií odmietajú, vidia v nich snahy o politické ovládnutie verejnoprávneho fondu a ignorovanie základného princípu fondu, že o finančnej podpore pre kultúru rozhodujú priamo tí, ktorí v nej pôsobia a najviac rozumejú jej potrebám. Obávajú sa, že zmeny by mohli ohroziť samotnú existenciu spolkov a združení, ktoré sa venujú kultúre a prostredníctvom podporených projektov vytvárajú pracovné miesta v regiónoch.

Viac o téme: DiskusiaNovelaPoslanciFond na podporu umenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu