Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Máme sa báť? Severná Kórea naznačila, že vyvinula silnejšiu zbraň než je jadrová bomba

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG – Severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave v Pchjongjangu naznačil, že Severná Kórea vyvinula vodíkovú bombu. Výňatky z jeho prejavu o obranyschopnosti krajiny zverejnila agentúra KCNA.

Severná Kórea už vykonala tri testy jadrovej nálože a vyslúžila si zavedenie medzinárodných sankcií. O ešte mocnejšej vodíkovej pume ale doteraz severokórejské vedenie nehovorilo.

Podľa Kima je KĽDR pripravená "vykonať explóziu atómovej aj vodíkovej bomby, aby zabezpečila spoľahlivú ochranu suverenity a dôstojnosti štátu," napísala severokórejská agentúra. Kim Čong-un sa podľa nej vyslovil pre "ďalší rozvoj obranného priemyslu s cieľom zmeniť KĽDR v mohutný štát".

Pchjongjang vykonal tri testy atómovej bomby v rokoch 2006, 2009 a 2013. V minulosti už pritom niekoľkokrát naznačil, že vyvíja "ešte silnejšiu a mocnejšiu zbraň". Konkrétna zmienka o vodíkovej bombe ale zatiaľ v severokórejskej propagande chýbala.

Časté informácie kórejského vodcu o rastúcej kapacite armádneho jadrového arzenálu nemožno nezávisle overiť. Pchjongjang napríklad tvrdí, že disponuje strategickými raketami schopnými zasiahnuť územie USA. Západní experti podobné výroky považujú za nepravdepodobné.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu