Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Seizmická aktivita z KĽDR zodpovedá jadrovým testom: Bola to skúška termonukleárnej zbrane!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Charakter a lokácia seizmickej aktivity zaznamenanej v Severnej Kórei zodpovedajú predchádzajúcim jadrovým skúškam Pchjongjangu. Uviedli to dnes nemenovaní predstavitelia americkej vlády, ktorých citovala agentúra Reuters.

Severokórejské vedenie zverejnilo dnes nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". 

Spojené štáty americké zatiaľ ešte preverujú, čo sa skutočne v KĽDR stalo, či naozaj išlo o nukleárny test a aké zariadenie bolo pri ňom použité. V procese verifikácie sa využívajú údaje zo všetkých dostupných senzorov, ktoré by mohli celú záležitosť objasniť. Pre Reuters to uviedli zdroje z americkej vlády, ktoré si neželali byť menované. 

Údajné konanie skúšky termonukleárnej zbrane v Severnej Kórei už odsúdili viaceré štáty a na svojom mimoriadnom zasadnutí sa ním dnes popoludní bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN. 

Pan Ki-mun: Jadrový test Severnej Kórey destabilizuje bezpečnost v regióne

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes odsúdil štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey. Povedal, že je "hlboko znepokojujúca" a "vážne destabilizuje regionálnu bezpečnosť".

"Táto skúška opätovne porušila početné rezolúcie Bezpečnostnej rady napriek jednotnej výzve medzinárodného spoločenstva, aby sa (Severná Kórea) takýchto aktivít vzdala," povedal reportérom v New Yorku. "Je to tiež vážne porušenie medzinárodnej normy o jadrových skúškach," citovala ho agentúra Reuters. 

"Požadujem, aby Kórejská ľudovodemokratická republika prestala s akýmikoľvek ďalšími jadrovými aktivitami a rešpektovala svoje záväzky ohľadne overiteľného jadrového odzbrojenia," dodal. 

Rusko vyzýva na zachovanie chladnej hlavy v súvislosti s jadrovým testom KĽDR

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin dnes vyzval na zachovanie "chladných hláv" a "primeranú reakciu" na štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey. 

Čurkin hovoril s reportérmi pred mimoriadnou schôdzkou Bezpečnostnej rady (BR) OSN k oznámeniu Pchjongjangu, že s úspechom otestoval vodíkovú bombu. 

BR OSN už rokuje za zatvorenými dverami o prípadnej reakcii na to, čo diplomati označili za najnovšiu provokáciu Severnej Kórey. Zasadnutie BR OSN sa koná na žiadosť USA a Japonska, informovala agentúra Reuters.

Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida povedal novinárom, že jeho krajina "plánuje spolupracovať s ďalšími krajinami, aby bola prijatá rezolúcia BR OSN so silným obsahom čo možno najskôr." Japonsko je dočasným členom BR OSN na najbližšie dva roky.

Niekoľko západných diplomatov uviedlo, že ak sa najnovšia jadrová skúška Pchjongjangu potvrdí, USA, členské krajiny EÚ a Japonsko budú usilovať o rozšírenie existujúcich sankcií OSN voči  Pchjongjangu. Terajšie sankcie OSN boli uvalené na Severnú Kóreu po tom, ako v roku 2006 uskutočnila svoju prvú jadrovú skúšku.

Americkí vládni experti neveria, že by jadrové zariadenie, ktoré Severná Kórea otestovala, bola vodíková bomba. Agentúre Reuters to dnes povedali nemenované vládne zdroje.

Uviedli, že zistiť presne, aký druh jadrového zariadenia Pchjongjang otestoval, si vyžiada najmenej niekoľko dní.

"Americké spravodajské služby vedia o seizmickej udalosti s výbušnými črtami v Severnej Kórei, zvažujeme všetky relevantné informácie," citoval Reuters nemenovaného pracovníka tajnej služby.

 

Viac o téme: USAWashingtonKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu