Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Diplomati USA, Kórey a Japonska budú diskutovať o atómovom teste KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO – Vysoko postavení členovia diplomatických zborov Japonska, Spojených štátov a Južnej Kórey majú tento týždeň naplánované stretnutie v Tokiu, kde prediskutujú spoločný postup v reakcii na nedávny atómový test uskutočnený KĽDR. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na japonskú vládu.

"Cieľom je potvrdiť úzku trilaterálnu spoluprácu," vyhlásil japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida ohľadne spoločného postupu voči Pchjongjangu. Stretnutie sa má uskutočniť v sobotu, 16. januára.

Spojené štáty v nedeľu uskutočnili prelet strategickým bombardérom B-29 nad Kórejským polostrovom v reakcii na severokórejskú skúšku údajnej vodíkovej bomby. Kišida prelet uvítal a vyhlásil, že je "prejavom silného záväzku Spojených štátov plniť svoju úlohu ochrancu mieru a stability v regióne"

Okrem sobotňajšieho stretnutia sa delegáti z troch krajín zúčastnia v stredu, 13. januára, aj na šesťstranných rokovaniach o denuklearizácii Kórejského polostrova v Soule, ktoré od roku 2008 donedávna viazli na mŕtvom bode.

Viac o téme: JaponskoJužná KóreaSpojené štátyAtómové mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu