Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský pilot sa bráni, bombardér vraj napadli mimo hraníc a bez varovania: Putin chystá sankcie voči Turecku!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Navigátor ruského bombardéra Su-24, ktorý v utorok zostrelili turecké stíhačky, poprel, že by bombardér preletel hranice Turecka a že by Turci posádku vopred varovali.

Kremeľ dnes vyznamenal ako preživšieho navigátora, tak zabitého pilota bombardéra, ako aj námorného pešiaka, ktorý prišiel o život počas následnej pátracej a záchrannej operácie.
"Nie, vylučujem to (preniknutie do tureckého vzdušného priestoru), ani na jedinú sekundu sa to nestalo, a to tým skôr, že sme leteli vo výške okolo 6000 metrov, počasie bolo jasné. Celý náš čas až do výbuchu rakety som plne kontroloval, mal som prehľad, kde je hranica a kde sa nachádzame. Ani nehrozilo, že by sme sa dostali do vzdušného priestoru Turecka," povedal novinárom Konstantin Murachtin.

Zdôraznil tiež, že turecká strana ruské lietadlo pred zostrelením nijako nevarovala, ani rádiom, ani vizuálne. "Žiadne kontakty vôbec neboli," povedal. "Keby nás chceli varovať, mohli sa ukázať, nabrať súbežný kurz. Ale nič také sa nestalo. Raketa zasiahla chvost nášho lietadla znenazdania," dodal s tým, že v opačnom prípade by sa posádka bombardéra pokúsila únikovým manévrom vyhnúť zásahu.

Ruské lietadlo zostrelili Turci, pretože Rusi údajne nereagovali na varovanie, že sa blíži do tureckého vzdušného priestoru. Rusko tvrdí, že sa ruský stroj nad Turecko nedostal.
Jedného z dvoch letcov, ktorí sa katapultovali po utorkovom zostrelení svojho lietadla nad turecko-sýrskou hranicou, zachránili sýrski vojaci.

"Jeden člen posádky bol zranený paľbou pri zoskoku padákom a na zemi ho islamisti brutálne zabili. Druhému sa podarilo uniknúť a podľa poslednej informácie ho našli sýrski vojaci (...)," povedal dnes francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov . Sýrčania nájdeného letca prevážajú na ruskú základňu v Sýrii. K záchrane pilotov ruská armáda v utorok poslala vrtuľníky, z ktorých jeden bol zasiahnutý paľbou zo zeme a o život prišiel ďalší ruský vojak. Zvyšnú posádku zostreleného vrtuľníka sa podarilo dostať do bezpečia.
Kapitán Murachtin podľa miestnej tlače v Lipecku, kde sa nachádza letecká základňa, vlani - s iným pilotom - vyhral medzinárodnú súťaž ruských, bieloruských a čínskych letcov v kategórii bombardérov. Ako odmenu letci dostali terénne vozidlo Land Rover Freelander.

Prezident Vladimir Putin dnes udelil Murachtinovi vysoké štátne vyznamenanie za odvahu. Rovnaký rád posmrtne dostal Alexander Pozynič z jednotky námornej pechoty. Pilot Oleg Peškov bol posmrtne vyznamenaný titulom Hrdina Ruska.Ide o prvé oficiálne priznané ruské straty v bojových operáciách v Sýrii, kde už predtým jeden ruský vojak spáchal samovraždu.

Rusko chystá sankcie

Rusko dnes reagovalo na zostrelenie svojho bojového lietadla tureckou armádou posilnením vojnového arzenálu v Sýrii, fakticky zrušilo Turecko ako obľúbenú destináciu ruských turistov a pohrozilo blokádou vzájomných stykov od futbalu cez kuracie mäso po zemný plyn. Moskva ohlásila, že nemieni s Ankarou bojovať. Správu z tureckých zdrojov o chystanej schôdzke ministrov zahraničia však ruská diplomacia dementovala s uštipačnú poznámkou, že Ankara "toho nahovorila už dosť".

Ruská reakcia nenechala turecké vedenie na pochybách, že Kremeľ hodnotí utorňajší pád bombardéra Su-24 a smrť ruského pilota so všetkou vážnosťou. Ruská armáda umiestni na leteckej základni Hmímím v Sýrii moderný protilietadlový raketový systém S-400, ruské bombardéry a krížniky budú v Sýrii operovať iba pod krytím stíhačiek. Okrem toho sa k sýrskemu pobrežiu priblíži ruský krížnik Moskva. Ten môže podľa agentúry TASS svojimi raketami odradiť aj lietadlá štartujúce z tureckej základne v Iskenderune na juhovýchode krajiny.

Ruské ministerstvo zahraničia aj prezident Vladimir Putin vyzvali ruských turistov, aby sa Turecku vyhýbali. Do konca roka podľa ruských médií ruské cestovné kancelárie nebudú predávať zájazdy do tureckých letovísk. Bojkot môže podľa Moskvy prísť Turecko na stámilióny dolárov.

Viac o téme: RuskoTureckoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu