Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko Turecká diplomatická vojna na maxime: Putin odpovedal Erdoganovi

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré by sa malo uskutočniť 30. novembra v Paríži. Oznámil to dnes Kremeľ, ktorý citovala agentúra Reuters. Putin však stretnutie odmieta, turecký prezident nie je ochotný ospravedlniť sa.

"Prezidentovi bol doručený návrh tureckej strany na stretnutie na úrovni hláv štátov. Viac k tomu teraz neviem povedať," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii. Putin a Erdogan sa zúčastnia na globálnom klimatickom summite, ktorý sa začína v rovnaký deň, ako je dátum navrhovanej schôdzky.

Putin odmieta stretnutie s Erdoganom pre neochotu Turecka ospravedlniť sa 

Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nereagoval na návrhy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na stretnutie či telefonický rozhovor, pretože Ankara sa odmieta ospravedlniť za zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra. Uviedol to dnes Putinov poradca pre zahraničnú politiku Dmitrij Ušakov.

Erdogan vo štvrtok informoval, že Putinovi navrhol, aby sa stretli na budúci pondelok v Paríži počas vrcholnej konferencie o klíme. Odpoveď na svoj návrh však zatiaľ nedostal. Uviedol tiež, že v utorok, keď došlo k zostreleniu ruského lietadla, sa s Putinom pokúšal telefonicky spojiť, rozhovor sa však neuskutočnil.

Ušakov dnes uviedol, že Erdoganov návrh na stretnutie v Paríži budú Putinovi tlmočiť neskôr, ale ešte dnes. Dodal, že v Paríži sa Putin stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, aby s ním diskutoval o konflikte v Sýrii a napätí vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Naplánovaná je už aj schôdzka s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá bude venovaná Sýrii a Ukrajine.

Postoj Moskvy k Erdoganovým návrhom Ušakov vysvetlil tým, že Rusko vidí "neochotu tureckej strany prísť s elementárnym ospravedlnením". Erdogan už totiž vyhlásil, že Turecko sa nebude ospravedlňovať za incident s ruským lietadlom. Podľa neho sa majú "ospravedlniť tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor". Dodal, že tureckí vojaci "len plnili svoje povinnosti, ktoré spočívajú v tom, že museli reagovať na narušenie" vzdušného priestoru.

Rusko pochybuje o zámeroch Turecka, ruší bezvízový styk

V Rusku sa hromadia pochybnosti o skutočných zámeroch Turecka v boji s terorizmom. Po rokovaní so sýrskym ministrom zahraničia Validom Mualimomm to dnes v Moskve vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Oznámil, že Moskva s platnosťou od 1. januára ruší bezvízový styk s Tureckom.

"Máme stále viac otázok okolo skutočných zámerov Ankary a jej skutočného záujmu o likvidáciu terorizmu v Sýrii a o normalizácii tamojšej situácie," konštatoval Lavrov. Za vrchol cynizmu označil situáciu, kedy "niektoré z krajín susediacich so Sýriou hovoria o oddanosti rozhodnutím Bezpečnostnej rady OSN a označujú sa za účastníkov koalície, ale hrajú hru, v ktorej teroristom pripadajú role tichých spojencov," vyhlásil v zrejmej narážke na Turecko.
 
Lavrov oznámil, že Rusko s platnosťou od 1. januára budúceho roka pozastavuje bezvízový styk s Tureckom. Dohoda o bezvízovom režime platí od roku 2011 a vzájomne zaručuje voľný pobyt po dobu 30 dní. Stala sa hlavne impulzom pre masový príliv ruských turistov do tureckých letovísk.

Erdogan Putinovi volal po zostrelení ruského lietadla

Peskov zároveň uviedol, že Erdogan Putinovi telefonoval sedem alebo osem hodín po tom, ako Turecko v utorok zostrelilo ruské vojenské lietadlo. Erdogan však vo štvrtok pre televíznu stanicu France 24 uviedol, že sa síce po incidente Putinovi pokúšal dovolať, ale rozhovor sa neuskutočnil.

Ruské ministerstvo obrany prerušilo vo štvrtok akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Tureckom, k čomu patrí aj zrušenie horúcej linky zriadenej na výmenu informácií o ruských leteckých útokoch v Sýrii. Moskva pohrozila Ankare aj ekonomickými sankciami a uviedla, že od tureckej strany očakáva prijateľné vysvetlenie dôvodov zostrelenia stíhacieho bombardéra.

Erdogan vyzval Rusko, aby sa nezahrávalo s ohňom 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval Rusko, aby "sa nezahrávalo s ohňom" v spore okolo zostrelenia ruského stíhacieho bombardéra. Súčasne však uviedol, že si neželá poškodiť vzťahy s Moskvou, pretože ich považuje za dôležité.

V prejave, ktorý dnes Erdogan predniesol na severovýchode krajiny a ktorý v priamom prenose odvysielala televízia, turecký prezident súčasne ako ohováranie odmietol tvrdenia, že Turecko nakupuje ropu od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

V uplynulých dňoch to naznačili vrcholní ruskí politici vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa vo štvrtok vyhlásil, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi používajú turecké územie na prípravu útokov v Sýrii i v iných štátoch.

"Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu," vyhlásil vo štvrtok Erdogan. Dodal, že "ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku", čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí dnes v rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti prišiel s obvinením, že zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou bolo reakciou na zničenie stoviek cisterien, ktorými IS prepravoval ropu zo Sýrie do Turecka.

Všetku túto ropu podľa Zuabího kupovala ropná spoločnosť, ktorá patrí Erdoganovmu synovi. Minister vysvetlil, že "Turecko znervóznelo, keď Rusko začalo podnikať nálety na infraštruktúru IS a zničilo už viac ako 500 cisternových áut s ropou"Sýrsky minister okrem toho vyhlásil, že Erdogan a jeho spoločnosť "nevyvážajú (zo Sýrie) len ropu, ale aj pšenicu a historické cennosti".

Viac o téme: RuskoTureckoVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu