Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fatima (23) natočila v Afganistane VIDEO, ktoré nemala: Teraz sa bojí, že ju zabije Taliban

Príslušník Talibanu si nedával servítku pred ústa. Zobraziť galériu (2)
Príslušník Talibanu si nedával servítku pred ústa. (Zdroj: YouTube)

KÁBUL - Mladá afganská žena cestovala v októbri do hlavného mesta Kábul, keď prišlo k udalosti, ktorú si tajne nahrala na mobilný telefón. Na kontrolnom stanovišti pristúpil do autobusu člen Talibanu a začal sa chváliť tým, že hoci nie je kanibal, pochutnal by si na hlavách Američanov. Fatima, ktorá nechcela z bezpečnostných dôvodov odhaliť celé svoje meno, sa teraz obáva pomsty zo strany radikálov a strachuje sa o svoj život.

Dievčina počas jazdy spozornela, keď zbadala, že vpredu na ceste postávajú ozbrojení ľudia. Vytiahla preto mobilný telefón a tajne si nahrala teroristu, ktorý pristúpil do autobusu, aby skontroloval cestujúcich. Všetkých najprv pozdravil a spýtal sa, ako sa majú a odkiaľ sú.

Zvedavému pasažierovi to ale nedalo a položil vojakovi otázku, či je paštún - príslušník etnickej skupiny, ktorej väčšina vstúpila do radov Talibanu. Nato mu muž odpovedal, že v tom nie je žiadny rozdiel, či je niekto paštún, Peržan, Uzbek alebo Turkmén. On je jednoducho krajan. K takému bravúrnemu výroku mu cestujúci zablahoželali a pridali, že všetci sú rodina, všetci sú Afganci.

Talibanci kontrolovali autobus.
Zobraziť galériu (2)
Talibanci kontrolovali autobus.  (Zdroj: YouTube)

Talibanec napokon prítomným poradil, že ak sú štátni zamestnanci, majú sa vzdať svojej práce pre vládu. Pred hnutím tak budú v bezpečí. Ak odídu, ani sa ich nedotknú. Všetkým zaželal príjemný zvyšok cesty, ale ešte dodal, že ľudia považujú Talibancov za kanibalov, čo on síce nie je, ale na hlavách Američanov by si rád pochutnal. Pasažieri mu odsúhlasia aj tento nápad, ale keď vystúpi a zavrú sa za ním dvere, počuť slová úľavy, že sa ho konečne zbavili.

Fatima pre BBC vysvetlila, že ich zastavili uprostred približne osemhodinovej cesty a aj napriek tomu, že bola vydesená, podarilo sa jej zaznamenať celú konverzáciu. O netradičnom zážitku najprv porozprávala len svojim priateľom, potom o tri dni neskôr video zverejnila aj na Facebooku. To sa okamžite začalo na internete šíriť a dievčina má zo svojho činu teraz zmiešané pocity. Niektorí ľudia ju za to kritizovali, iní zase chválili za statočnosť.

Viac o téme: Taliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu