Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban už zašiel priďaleko: Za to, čo urobili deväťročnému dievčatku, sa vzbúrilo celé mesto

Demonštranti držali v rukách fotografie obetí, aj malého dievčatka. Zobraziť galériu (6)
Demonštranti držali v rukách fotografie obetí, aj malého dievčatka. (Zdroj: youtube/cbsnews)

KÁBUL - Tisíce demonštrantov z radov afganského menšinového etnika Hazarov vyšli do ulíc metropoly Kábul na protest proti násilnostiam, ktorým čelí zo strany hnutia Taliban. Demonštranti tiež vyzývali na rezignáciu prezidenta Ašrafa Ghaního a výkonného premiéra Abdulláha Abdulláha, pretože vláda podľa nich nerobí dosť, aby ich pred útokmi ochránila. Keď sa účastníci protestu pokúsili preliezť múry pri prezidentskom paláci, polícia začala streľbu do vzduchu.

VIDEO plné bolesti: Talibanci brutálne ukameňovali túto krásku, z nepochopiteľného dôvodu

Protestná akcia sa uskutočnila po tom, čo bojovníci Talibanu uniesli a zabili sedem Hazarov a ich telá s prerezaným hrdlami pohodili v juhovýchodnej provincii Zábul. Obeťami sa stali štyria muži, dve ženy a deväťročné dievča zo susednej provincie Ghazní, ktorí boli unesení už pred šiestimi mesiacmi. Telá našli v nedeľu.

Rakvy mŕtvych v stredu demonštranti niesli kábulskými ulicami. Pochod sa začal na západe hlavného mesta, kde žije početná hazarská komunita, a pokračoval asi desať kilometrov až k prezidentskému palácu v centre metropoly. Účastníci držali v rukách fotografie zomrelých a tiež transparenty s nápismi ako "Taliban pácha zločiny a vláda ho podporuje".

Taliban už zašiel priďaleko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliban už zašiel priďaleko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Niektorí demonštranti potom začali preliezať múry budovy susediacej s prezidentským palácom a policajti začali paľbu do vzduchu, aby ich zahnali. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako dav pred políciou uteká. Na jednom zo záberov sa objavila mladá žena, ktorá bola odnášaná preč; nebolo však jasné, či utrpela zranenia.

Hazarovia predstavujúci desatinu afganskej populácie sú prevažne vyznávačmi šiitskej vetvy islamu, zatiaľ čo členovia Talibanu sú sunniti. Hazarské etnikum čelilo prenasledovaniu predovšetkým za vlády Talibanu v 90. rokoch, keď boli zabité tisíce Hazarov. Situácia sa znovu zhoršila v poslednom čase a tento rok sa Hazarovia stali obeťou mnohých únosov a vrážd.

Fatima (23) natočila v Afganistane VIDEO, ktoré nemala: Teraz sa bojí, že ju zabije Taliban

Hnutie Taliban zvalil vinu za masaker na radikálnu skupinu Islamský štát, ktorá ovláda rozsiahle územia v Iraku a v Sýrii a preniká aj do Pakistanu a Afganistanu. Afganská rozviedka to ale odmietla. Poukázala okrem iného na to, že v oblasti, kde našli telá, v posledných dňoch zvádzali medzi sebou boje znepriatelené frakcie Talibanu.

Taliban už zašiel priďaleko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliban už zašiel priďaleko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Organizátori protestu odhadli účasť na 10.000 ľudí, čo by znamenalo, že išlo o najväčšiu demonštráciu v Kábule od prejavov nespokojnosti, ktoré vyvolala brutálna vražda Afghanky Farchonde tento rok v marci. Stredajšieho protestu sa zúčastnili aj zástupcovia ďalších afganských etnických menšín.

"Chceme spravodlivosť a žiadame demisiu tejto vlády, aby sme mohli mať vládu, ktorá bude chrániť všetkých ľudí v tejto krajine a nastolí v Afganistane bezpečnosť," vyhlásila podľa agentúry AP jedna z demonštrantiek Zahrá Sepehrová.

Taliban už zašiel priďaleko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: TalibanHazarovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu