Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká politička dobodaná šialencom s mačetou: Útočník na mieste prezradil motív

Fotografia z miesta činu
Fotografia z miesta činu (Zdroj: SITA/Oliver Berg/dpa via AP)

BERLÍN - Kandidátku na starostku Kolína nad Rýnom Henriettu Rekerovú dnes, deň pred komunálnymi voľbami, dobodal nožom útočník na trhovisku. Podľa serveru denníka Die Welt bola zranená vážne, ale jej volebný tím na Twitteri uistil, že je mimo ohrozenia života. Poranených bolo pri útoku niekoľko ľudí. Útočníkom bol podľa polície zjavne 44-ročný muž, ktorý bol okamžite zadržaný.

Útok na kandidátku, ktorá nie je členkou žiadnej politickej strany, ale patrí medzi favoritov volieb, sa odohral na trhu v mestskej časti Braunsfeld, kde bola 58-ročná Rekerová v rámci svojej predvolebnej kampane. Jej spolupracovník Frederik Schorn agentúre DPA povedal, že zranených bolo niekoľko. "Pani Rekerová je medzi poškodenými," potvrdil. Zranený bol vraj aj jeden z členov jej volebného tímu.
 
Hoci je Rekerová kandidátkou bez politickej strany, má podporu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, Zelených a liberálne FDP a patrí medzi favoritky volieb. Polícia potvrdila, že ráno pri informačnom stánku CDU muž s nožom napadol Rekerovú a ďalších štyroch ľudí. Očitý svedok udalosti povedal Die Welt, že išlo o dlhý nôž v tvare mačety.
 
Podľa jedných informácií bola politička zasiahnutá do brucha, podľa iných do krku. Server Rheinische Post napísal, že páchateľ zostal po útoku pokojne stáť na mieste a povedal: "Musel som to urobiť. Chránim vás všetkých." Podľa serveru je muž zjavne nemeckého pôvodu. Spiegel spresnil, že muž mal útočiť kvôli utečeneckej politike, ktorú Rekerová presadzovala, ale podrobnejšie informácie momentálne nie sú známe.
 

...

Útok na političku v Kolíne nad Rýnom spáchal muž nenávidiaci cudzincov

Vyšetrovatelia dnešného útoku na nemeckú političku Henriette Rekerovú, ktorá kandiduje na post starostu Kolína nad Rýnom, vychádzajú z predpokladu, že motívy páchateľa súvisia s jeho nenávisťou voči cudzincom, informuje agentúra DPA.

Podľa citovaného vyjadrenia vrchného prokurátora Ulfa Willuhna "výpovede svedkov v tejto chvíli naznačujú, že pri tomto čine boli smerodajné xenofóbne motívy páchateľa". Doplnil, že to potvrdzujú aj slová samotného útočníka, ktorého zadržali po tom, ako bodol Rekerovú nožom do krku a spôsobil jej vážne zranenie.

O zadržanom mužovi polícia zatiaľ nemá žiadne záznamy a nie je známe, či patrí k nejakej organizácii.
 

Viac o téme: Kolín nad RýnomHenriette Rekerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu