Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príčina tragédie v mešite je už známa: Toto môže za 107 vyhasnutých životov

Počet obetí je najmenej 107 ľudí
Počet obetí je najmenej 107 ľudí (Zdroj: Twitter)

RIJÁD - Šéf riaditeľstva civilnej obrany v Saudskej Arábii dnes oznámil, že pád obrovského stavebného žeriavu na Veľkú mešitu v Mekke v piatok popoludní spôsobil silný vietor. Pri nešťastí zahynulo najmenej 107 ľudí, ďalších 238 osôb utrpelo zranenia. Mekka sa pritom pripravuje na každoročnú posvätnú púť moslimov hadždž, pripomenula tlačová agentúra AP.

Generálny riaditeľ Sulajmán bin Abdulláh al-Amrú uviedol dnes pre satelitnú televíziu al-Arabíja, že oblasť bičovala búrka sprevádzaná neobvykle silným vetrom, ktorý vyvracal aj stromy a dopravné značky. Šéf riaditeľstva saudskoarabskej civilnej obrany poprel správy, že pád červeno-bieleho žeriavu spôsobil zásah blesku a že tých ľudí, ktorí prišli o život, udupali ostatní v panike v tlačenici. Na nádvorí Veľkej mešity sa nachádza Kaaba, ústredná svätyňa moslimov, ktorá má približne tvar kocky. Mešita je v súčasnosti obkolesená niekoľkými žeriavmi, keďže prebiehajú stavebné práce na jej veľké rozšírenie.

Na fotografiách vidno, že veľký stavebný žeriav prerazil strechu mešity. Úrady uviedli, že žeriav sa zrútil na východnú stranu budovy.    Veľká mešita bola v čase tragédie plná ľudí, ktorí prišli na tradičné piatkové modlitby. Mekka sa v súčasnosti pripravuje na každoročnú moslimskú púť hadždž. Neskôr tento mesiac očakávajú v meste státisíce ľudí z celého sveta. Saudská Arábia začala vlani stavebné práce na veľkom rozšírení mešity o 400.000 štvorcových metrov, aby sa do nej naraz zmestilo až 2,2 milióna ľudí. Na púť do Mekky každoročne prichádzajú milióny moslimov. Tento rok sa púť hadždž začína 21. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu