Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Jemenské sily dobyli nazad poslednú vojenskú základňu na juhu obsadenú povstalcami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ – Jemenské provládne sily dobyli nazad poslednú vojenskú základňu na juhu krajiny, ktorá bola v rukách šiitskych povstalcov húsíov. O obsadení základne Labúza informovali v noci nadnes jemenskí predstavitelia.

Ide o najnovšie víťazstvo provládnych síl podporovaných Saudskou Arábiou, ktoré postupujú na sever v provincii Lahij po tom, ako nedávno vyhnali povstalcov z prístavu Aden. Labúza leží na sever od strategickej základne Anád, ktorú obsadili jemenskí vojaci v pondelok. Počty padlých v najnovších bojoch nezverejnili.

Po predchádzajúcich bojoch lemovali ulice v provincii Lahij desiatky rozkladajúcich sa tiel povstalcov, citovala agentúra Reuters miestneho obyvateľa Ahmada Nadžiba. Jemenským vládnym silám pomohla koalícia vedená Saudskou Arábiou a podporovaná Spojenými štátmi, ktorá od marca letecky útočí na húsíov podporovaných Iránom a ich spojencov.

Na východe krajiny pochodujú podľa hovorcu armády Aliho Bakaliho stovky jemenských vojakov smerom k centrálnej, na ropu bohatej provincii Ma'rib, kde si húsíovia udržali značné sily. Jemenskí vojaci preši výcvikom vo vojenskom tábore v susednej Saudskej Arábii.

Mediálne centru Húsíov v piatok uviedlo, že delegácia povstaleckých vodcov odcestovala z hlavného mesta Saná do Ománu, kde sa v minulosti pokúšali o vyjednávanie. Cieľom cesty je prerokovať možnosť ukončenia vojny a návratu k rokovaciemu stolu s exilovou jemenskou vládou.

V Ománe sa stretnú s osobitným vyslancom OSN Ismáílom uld Šajchom Ahmadom, ktorý následne v snahe o ukončenie konfliktu navštívi Saudskú Arábiu a potom odcestuje do New Yorku. Informovali o tom zdroje, ktoré si neželali byť menované.   

Viac o téme: JemenSaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu