Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozivé slová z Tuniska: Atentátnika bolo možné zastaviť skôr, vieme, kto zlyhal!

Tuniskom včera otriasol teroristický útok Zobraziť galériu (4)
Tuniskom včera otriasol teroristický útok (Zdroj: SITA)

TUNIS - Páchateľa piatkového atentátu v Tunisku bolo možné zastaviť skôr, ak by ochranka hotela včas informovala miestnu políciu. V rozhovore poskytnutom dnes miestnemu rádiu Mosaique FM to uviedol tuniský minister vnútra Muhammad Nadžím Gharsallí. Pri útoku v turistickom letovisku v Súse zahynulo 39 ľudí, vrátane samotného atentátnika. Väčšinu obetí vraj tvoria britskí turisti.

Lepšia koordinácia bezpečnostných zložiek mohla podľa ministra zabezpečiť rýchlejší zásah polície a skoršie zabitie mladého atentátnika Sajfaddína Rizkího. Ak by ochranka hotela včas privolala pomoc, mohlo byť vraj menej obetí na životoch.
 
 
"Na ochranu hotelov a turistov uvoľníme tisíc ozbrojených policajtov," uviedol tiež minister Gharsallí. V uliciach Súsy teraz hliadkujú stovky tuniských policajtov. Premiér Habíb Síd už v sobotu informoval, že v rámci bezpečnostných opatrení Tunisko uzavrie okolo 80 radikálnych mešít mimo kontroly štátnych úradov, zakročí proti stranám a spolkom, ktoré nedodržiavajú ústavu, a povolá do aktívnej služby aj záložníkov.
 
Minister cestovného ruchu dnes označil piatkový atentát za katastrofu pre toto odvetvie, ktoré tvorí asi sedem percent hrubého domáceho produktu krajiny. Od piatku krajinu podľa jeho odhadu opustilo už asi 3000 turistov.
 
 
Podľa svedkov vyzeral atentátnik ako turista, ktorý prišiel na pláž, a nevyvolal tak u ochranky hotela žiadne podozrenie. Zbraň údajne schovával pod slnečníkom. Na turistov začal najskôr strieľať na pláži a neskôr prešiel okolo bazéna do hotela Riu Imperial Marhaba. Zamestnankyňa prepadnutého hotela povedala, že útočník pri systematickom vraždení použil okrem automatickej zbrane aj granáty. Privolaná polícia nakoniec strelca zneškodnila na mieste útoku.
 
 
Útočník Sajfaddín Rizkí pochádzal podľa doterajších informácií z chudobnej provincie Siljan, ktorá leží na západ od metropoly Tripolisu. Narodil sa v roku 1992 a študoval v meste Kajruván. Mesto Súsa podľa miestnej tlače poznal, pretože tu raz pracoval. Polícia o ňom až do atentátu nemala žiadne záznamy. Nikdy vraj ani nevycestoval z Tuniska do zahraničia.
 
V sobotu sa k zodpovednosti za útok prihlásila radikálna islamistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá ovláda rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii a skupiny extrémistov, ktorí sú jej lojálni, pôsobí v mnohých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky.
Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu