Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spovede turistov z Tuniska: Hrali sme mŕtvych, aby sme prežili, spasila ma odrazená guľka!

Po teroristickom útoku v Tunisku Zobraziť galériu (4)
Po teroristickom útoku v Tunisku (Zdroj: SITA)

SOUSSE - Piatkový masaker v Tunisku otriasol celým svetom. Desivá streľba šialenca si vyžiadala 39 obetí. Prinášame šokujúce spovede nešťastných ľudí, ktorí paľbu prežili. Aby si zachránili holý život, hrali mŕtvych.

Cheryl Mellorová (55) oddychovala na pláži a lúštila krížovky, keď vrah Seifeddine Rezgui spustil paľbu. Uplakaná žena si spomína na desivé chvíle, pri ktorých prišla o milovaného manžela. "Zomrel na pláži. Mám zlomené srdce," vyznala sa žena na nemocničnom lôžku pre portál mirror.co.uk. Keď začala streľba, skrývala sa za lehátkami blízko hotela Hotel Marhaba v Sousse. "Všade tam boli guľky. Bolo to desivé. Na ten hluk nikdy nezabudnem." Cheryl spomína, ako na ňu manžel kričal, aby utiekli, no vtom zazreli ozbrojenú postavu v čiernom. Spustila sa paľba a potom nastalo ticho. Richarda zbadala ležať na pláži. "Kričala som na ľudí, aby ho skontrolovali. Niekto ho pozrel a povedali, že nemá žiadny pulz." Úlomky a črepiny zasiahli aj ju. "Nemohla som sa pohnúť, nemohla som nič urobiť. Strelil ma do nohy a ruka mi visela," spomína žena a pokračuje: "Niekto prišiel a povedal, aby som vstala, ale streľba začala znovu, tak som tam len nehybne ležala. Hrala som, že som mŕtva. Bola som vydesená. Keď streľba prestala, počula som cudzie hlasy, ale stále som hrala mŕtvu."


Strelec zasiahol jej predlaktia a nohu. Manžel Stephen (59) sa zrútil nehybne do piesku. Mama dvoch detí Cheryl z Bodmin v Cornwall bola prevezená do nemocnice v Salhoul, kde sa podrobila operácii.  

Spovede turistov z Tuniska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z rodiny prežil len Owen

Zdravotníci objavili školáka Owena (16), ktorého hneď ošetrili. "Musím zavolať mame," vzlykal. Počas útoku stratil troch členov svojej rodiny, staršieho brata Joela (19), strýka Adriana Evansa (49) a dedka Patricka Evansa (78).

"Bol to mládenecký výlet. Dozvedel som sa, že Patrick, Joel a Adrian zomreli, ale že Owen je nažive. Suzanne je stále tu vo Veľkej Británii. Musí byť v hroznom stave," povedal sused Owenovej matky Suzanne (46) vo Wednesbury.
 
Futbalový klub z Warwickshire na svojej stránke napísal: "James Connollys GFC je zdrvený správou o smrti jedného z našich hráčov, Joela Richardsa, ktorý zahynul počas hrozných piatkových udalostiach v Tunisku. Joel bol mimoriadne talentovaný futbalista, ktorý reprezentoval klub a kraj na mnohých podujatiach."

Spovede turistov z Tuniska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V nemocnici je 23 Britov

Owen utrple poranenia ruky, guľka mu preletela cez rameno. Previezli ho do nemocncie, kde bolo ďalších 23 britských pacientov. "Keď sme ho našli, pomáhal inej žene, pretože mala zranenia na chrbte. Plakal, bol v šoku, hovoril o svojej mame, ktorá je v Anglicku."

Lekár Anis Hamza (45) potvrdil pre portál, že do nemocnice prijali 23 Britov. Medzi dvoma, ktorí zostávajú v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti, sú hrdina Matthew James (30), ktorý pred guľkami chránil svoju snúbenica Sarah Wilsonovú z Trehafodu v Južnom Walese. "Zachránil mi život. Schytal guľku, ktorá mala zasiahnuť mňa a na operačnom stole dostal infarkt," povedala. Na jednotke intenzívnej starostlivosti ostáva aj Kirsty Murrayová (25), ktorá utrpela poranenia nôh.  

Spovede turistov z Tuniska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zachránil ho bazén

Carl Sarwar (50) z Glasgow bol v čase útoku v bazéne 25 metrov od pláže. V ušiach mal štuple, preto streľbu sprvu nepočul. Keď sa z bazéna vynoril spozoroval veľký chaos a bežiacich ľudí. Sarwar robil výskum pre knihu o islamskom terorizme v Afrike. "Strelec už bežal, keď som hlavu vynoril. Ľudia kričali, bolo to peklo," povedal a dodal: "Neskôr sme išli na pláž, bola ako farebná terakota. Krv zmiešaná s pieskom."

Christine Callaghanová prežila po tom, čo sa guľka odrazila od jej okuliarov a a zasiahla ju do nohy. S manželom Tonym (63) sa zabarikádovali do miestnosti s ďalšími šiestimi turistami.

Viac o téme: Turistiútok Tunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu