Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vo Francúzsku mali útočiť islamisti: Vybuchla továreň, bezhlavé telo a zástava IS!

Polícia už má podozrivého! Zobraziť galériu (4)
Polícia už má podozrivého! (Zdroj: Twitter/airproducts)

PARÍŽ - Jednu obeť a dvoch zranených si dnes na juhovýchode Francúzska vyžiadal výbuch v priemyselnej továrni Air Products. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický čin zo strany stúpencov Islamského štátu.

Výbuch sa odohral v meste Saint-Quentin-Fallavier v departemente Isere. Podľa francúzskych médií šlo o atentát. Jeho páchateľom bol muž, ktorý do továrne vnikol so zástavou organizácie Islamský štát v ruke. Le Monde uvádza, že podozrivým by mohol byť 35-ročný Yacine Sali s bydliskom v Saint-Priest, ktorý sa k radikálom pripojil v roku 2006 a predtým nemal v trestnom registri žiadny záznam. Polícia zadržala aj jeho potencionálnych komplicov.

Polícia zistila totožnosť obete útoku, išlo o miestneho podnikateľa

Francúzska polícia zistila totožnosť muža, ktorého bezhlavé telo sa našlo v blízkosti miesta výbuchu v americkej továrni na juhovýchode krajiny. Podľa zistení vyšetrovateľov išlo o miestneho podnikateľa, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskej bezpečnosti.
Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že bezhlavé telo patrilo šéfovi miestnej dopravnej spoločnosti, ktorého zrejme zabili ešte pred útokom na továreň. Meno obete citovaný zdroj neuviedol.

Polícia zatkla manželku podozrivého

Manželka podozrivého vraha dnes podľa portálu Mirror naživo vystúpila v rádiu a prehovorila: „Sme moslimovia, ale sme normálna rodina s dvomi deťmi. Nerozumiem.“ Polícia aktuálne zatkla aj druhého podozrivého, ale prezident Hollande zdôraznil, že do útoku mohlo byť zapojených viac ľudí. Liberation.fr uvádza, že polícia zatkla aj manželku hlavného podozrivého.

Hlava patrí manažérovi

Podľa iných zdrojov do areálu továrne preniklo auto, ktoré narazilo do uskladnených bômb s plynom. Pri vchode do areálu sa našlo bezhlavé telo a pri ňom zástava IS, informovali francúzske médiá. Hlava, ktorú našli asi deväť metrov od tela napichnutú na továrenský plot, však podľa svedkov nepatrí zametsnancom podniku. Hlava má patriť rhoneskému manažérovi dopravnej spoločnosti, ktorá mala sídlo neďaleko Air Products, uvádza Liberation.fr.

Podľa svedectiev dnes v blízkosti objektu videli jazdiť podozrivé vozidlo, ktoré sa pohybovalo sem a tam. Neskôr zamestnancov zalarmoval až výbuch. Nie je jasné, či obeť teroristického útoku nezabili na inom mieste a prečo si ho vrahovia vytipovali. Mirror uvádza, že dvaja teroristi sa mali dostať do areálu v preoblečení za doručovateľov.

Polícia už má podozrivého!

Francúzsky premiér Manuel Valls nariadil posilnenie ochrany všetkých citlivých objektov v regióne Rhône-Alpes, informovala spravodajská spoločnosť RTL s odvolaním sa na úrad vlády. Podľa francúzskych médií môže ísť o atentát a nie sú vylúčené ani ďalšie útoky. 

Vo Francúzsku mali útočiť
Zobraziť galériu (4)

Podľa televízie BFMTV muž, ktorého pre podozrenie zo spáchania útoku Saint-Quentin-Fallavier polícia zatkla, spočiatku odmietal spolupracovať s vyšetrovateľmi. Neskôr však uviedol svoje meno. Jeho identita sa preveruje. BFMTV informovala, že ide o 35-ročného muža.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý dnes popoludní pricestoval do Saint-Quentin-Fallavier, pred novinármi vyhlásil, že zadržaným by mohol byť Yacine Sali. Tohto muža francúzska polícia zadržala a vyšetrovala aj v roku 2006 v súvislosti s podozrením z jeho radikalizácie. Nebolo však voči nemu vedené žiadne trestné konanie. Jeho monitorovanie bolo ukončené v roku 2008. Saliho napojenie na „aktérov terorizmu“ sa nepodarilo zistiť. Nemá ani záznam v registri trestov, uviedol Cazeneuve podľa televízie BFMTV.

Air Products obchoduje s priemyselnými plynmi

Americká spoločnosť Air Products bola založená v roku 1940, pôsobí vo viac ako 50 krajinách sveta a zamestnáva okolo 21 200 zamestnancov a špecializuje sa obchodovanie s priemyselnými plynmi. Patrí napríklad medzi najväčších dodávateľov hélia na svete. Priemyselná zóna, v ktorej došlo k teroristickému útoku, patrí medzi najväčšie na svete, uvádza portál Liberation.fr. Vo Francúzsku Air Prodeucts zamestnáva asi 400 osôb a v krajine má tri výrobné závody. Na mieste výbuchu museli evakuovať 40 zamestnancov, spresňuje Le Monde.

 

Výbuch v Isere vyšetrujú ako teroristický čin

Oficiálne zdroje uviedli, že útok sa odohral dnes dopoludnia, keď dvaja muži autom prerazili bránu do továrne a nabúrali do uskladnených nádob s priemyselným plynom, v dôsledku čoho došlo k výbuchu a následnému požiaru.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnil prokurátor pre kauzy súvisiace s terorizmom, sa útok v Saint-Quentin-Fallavier označuje za teroristický čin spáchaný „teroristickou skupinou“. Podľa výpovedí očitých svedkov jeden z mužov vykrikoval, že je sympatizantom extrémistickej skupiny Islamský štát. Ak sa potvrdí, že výbuch v spoločnosti Air Products bol teroristickým činom, pôjde o druhý útok tohto druhu na území Francúzska v tomto roku.

Francúzsky premiér Manuel Valls po incidente v Saint-Quentin-Fallavier nariadil posilnenie ochrany všetkých citlivých objektov v regióne Rhône-Alpes, informovala spravodajská spoločnosť RTL s odvolaním sa na úrad vlády. Miesto činu polícia uzavrela a do oblasti presunula ďalšie posily. Z Paríža vycestoval do Saint-Quentin-Fallavier francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a presúvajú sa tam aj špecialisti na boj s terorizmom.

O prípade bol informovaný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý v súvislosti s najnovším vývojom ukončil svoju účasť na summite EÚ v Bruseli a vracia sa do Francúzska, informovala televízia France 2. Na 15.00 h SELČ bolo zvolané zasadnutie Rady obrany štátu, ktoré sa uskutoční v Paríži.

Pri incidente bolo zranených niekoľko ľudí, ktorí sú teraz v starostlivosti lekárov. Podľa RTL ľahšie zranenia utrpeli dve osoby. Mnohí zamestnanci továrne, ktorí boli očitými svedkami, utrpeli psychický šok a pre ich potreby bola zriadená bunka psychologickej pomoci.

Viac o téme: FrancúzskoIslamský štátGrenoble
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu