Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nadiu (21) zlákal Islamský štát, po 3 mesiacoch utiekla: Toto je jej spoveď o prežitých hrôzach!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

DAMASK/GAZIANTEP - Študentka snívala vo Francúzsku o živote v krajine, kde vládne boh. Ako v chalifáte založenom organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Podarilo sa jej tam dostať a tiež rýchlo vytriezvieť. Musela sa vydať a prežila niekoľko týždňov vo väzení, než sa jej podarilo dostať sa do Turecka a odtiaľ späť domov. Jej výpoveď získala agentúra AFP.

Zverská sexsúťaž Islamského štátu: Bojovníci ovládajúci Korán dosiahli nové dno

Žena, ktorú agentúra pomenovala ako Nadiu, prežila tri mesiace v sýrskom meste Rakka, kde má IS hlavný stan. Prvého júna ju turecká polícia zadržala na hranici, keď unikala zo Sýrie. Potom čakala v záchytnom tábore v Gaziantepe na vydanie do Francúzska. Turecké úrady súhlasili, aby podala svedectvo o živote s IS.

"Hovorím, aby som otvorila oči dievčatám, ktoré tam odchádzajú v domnení, že Západ je proti moslimom a že IS, to je chalifát. Nie je to chalifát, je to sekta," povedala Nadia. Mala na sebe dlhú sukňu a vlasy zakryté šatkou. Opísala svoju cestu k radikálom prostredníctvom sociálnych sietí a postupnú radikalizáciu, ktorá ju prinútila k ceste do bojujúcej Sýrie.

"Bolo to tak trochu vymývanie mozgu. Hovoria 'žiješ v krajine, kde nie je islam, kde ho zakazujú. Ak umrieš, pôjdeš do pekla'. Človeka to rýchlo zastraší, potom sa uzavrie a je na to sám. Nakoniec si povie 'tak dobre, odídem, pôjdem do krajiny, kde platí boží zákon'," opísala svoje rozhodovanie Nadia. Muž, ktorý ju získal, jej poslal šek na 1800 eur. Nadia odišla do Ženevy a tam si kúpila letenku do Istanbulu.

Na letisku čakali dvaja muži, ktorí ju odprevadili do Sanliurfa na juhu Turecka. "Ďalší deň sme prekonali 50 kilometrov autom, potom sme 20 minút išli pešo, preskočili drôty a tam na nás čakali a odviezli do (sýrskeho) Tall Abjadu," povedala Francúzka. Do Rakky vzdialenej 100 kilometrov od hranice dorazila 7. marca.

Zaviedli ju do domu, kde bolo niekoľko desiatok iných žien. "Všetkým odobrali doklady aj mobilné telefóny. Povedali mi, že ak chcem z toho domu vyjsť von, musím sa vydať. Platil tam zákaz volať rodičom a používať internet. Povedali, že je to kvôli našej bezpečnosti," pokračovala Nadia. Po štrnástich dňoch súhlasila, že sa vydá za toho, kto ju pre IS získal, pretože jeho rodným jazykom bola francúzština. Zostala s ním ale len deň a potom manželstvo zrušila. Jej bývalý manžel ju zoznámil s dvoma Francúzkami, ku ktorým sa presťahovala. Lenže potom ju radikáli začali podozrievať, že pracuje pre francúzsku políciu, a uväznili ju. "Každý deň mi hrozili, že zomriem a že ma zabijú," tvrdila.

Opakovala im, že v Rakke panuje nespravodlivosť a že podľa nej to nie je islam. "Tam nie je Korán, ale len zbrane. Ženy tam prichádzajú len, aby zabezpečili pohodlie bojovníka," povedala Nadia. Podarilo sa jej dozorcov presvedčiť o svojej nevine a oni sa rozhodli pomôcť jej dostať sa domov. Jeden muž ju odviezol autom k hranici, vrátil jej doklady a pomohol prejsť do Turecka. "Vrátiš sa do Francúzska, ale budeš držať pusu a zabudneš na všetko," pohrozil jej.

Tu ale podľa AFP začínajú problémy, pretože odborníci vraj považujú takýto únik za málo pravdepodobný. Málokomu, koho IS raz získal, je povolené odísť a najmä nie ženám. Nadiu v Sanliurfe rýchlo zatkli Turci na základe informácií, ktoré mali od francúzskej rozviedky. Žena bola v utorok poslaná do Francúzska, kde ju umiestnili do väzby. Nadia mala síce z väzenia strach, ale rozhodla sa vydať svedectvo o podvode radikálov. "Väčšina ľudí naverbovaných IS sú konvertiti. Korán poznajú málo a ich motívom je skôr nenávisť než vojna," tvrdí Nadia.

Odvety IS sa vraj nebojí a dúfa, že jej prípad pomôže odradiť ostatné od úvah odísť do chalifátu. "Mnoho ľudí prechádza internet a potrebujú, aby ich niekto rozhýbal. Teraz sa zdokonalím vo svojej viere a budem riadne žiť. Tak ako všetky dievčatá vo Francúzsku," povedala Nadia.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu