Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Traja muži prežili masaker, pri ktorom IS postrieľal 800 ľudí: Spoveď o obrovskom zázraku

Krutosť IS nepozná hraníc. Zobraziť galériu (2)
Krutosť IS nepozná hraníc. (Zdroj: YouTube)

BAGDAD - Kurdský utečenec a jeho dvaja synovci sú jednými z mála, ktorí prežili masaker v podaní fanatikov z Islamského štátu pri irackej dedine Kojo. Len vďaka tomu, že predstierali smrť, sa vyhli nešťastnému osudu, ktorý postihol 800 obetí. Džihádisti ich donútili postaviť sa vedľa priekopy a za búrlivého smiechu postrieľali. Svedectvo tejto trojice hovorí o krutostiach, ktorými si museli prejsť, aby si uchránili holé životy. Ich mená boli kvôli zachovaniu anonymity zmenené.

Islamský štát ukázal VIDEO najväčšieho masakru: Vrchol barbarstva, naraz popravili 1 700 ľudí!

Vojaci IS prišli do dediny minulý rok v auguste a jej obyvateľov (kurdské etnikum - jazidi) nahnali do školy, kde im vzali telefóny, peniaze aj šperky. Džihádisti nariadili mužom a chlapcom vo veku nad 10 rokov postaviť sa na pravú stranu, ostatným deťom, ženám, dievčatám na ľavú stranu, aby ich vzali preč ako sexuálne otrokyne. U chlapcov dokonca kontrolovali, či majú chlpy v podpazuší. Každý u ktorého ich našli, bol považovaný za staršieho ako desať rokov a tým pádom dosť starého na to, aby mohol byť popravený.

Takto sa začína Khalafov (42) príbeh, ktorý vyrozprával britskému denníku Daily Mail v irackom utečencom tábore. Bojovníci dali mužom a chlapcom stojacim na pravej strane na výber. Môžu sa stať moslimami, alebo ich odvezú k hore Sindžáru a tam ich prepustia. Nijako sa im nevyhrážali, ale bola to iba pasca. Väčšina, ktorá sa rozhodla odísť, bola po skupinách odvedená k nákladným autám.

Khalaf, jeho dvaja bratia a synovec Kameel (32) sa nachádzali v jednom z prvých konvojov, ktorý ich zobral asi 500 metrov za dedinu, kde už boli pripravené hromadné hroby. Džihádisti bezmocných zajatcov donútili postaviť sa čelom k priekope.

"Bol som prvý v rade a oni začali do nás strieľať," spomína Khalaf. "Potom pozorovali, či sa ešte hýbeme, ak áno, strieľali do nás znova. V našej skupine nás bolo asi 40," uviedol muž, ktorému sa podarilo z masakru vyviaznuť len s modrinami. Jeho dvaja bratia zomreli. Kameela zasiahli vojaci štyrikrát. Dve guľky dostal do pravej ruky, ďalšiu do ramena a jednu do nohy.

Po počiatočnom krupobití guliek boli obaja muži boli príliš vydesení, aby otvorili oči alebo vykazovali iné známky života. "Vojak IS kontroloval jedného muža vedľa mňa," vysvetlil Khalaf. "Zistil, že dýcha a strelil ho trikrát do hlavy."

V tom čase Khalafov ďalší synovec, Jamal (31), čelil vyčíňaniu IS na inom mieste. Zajatcom sľubovali, že im dajú vodu, ale skôr, ako si uvedomili, čo majú v pláne, stáli pri hrobe obklopenom desiatimi ozbrojenými džihádistami pripravenými zabíjať. Jamal spomína, že začul jedného arabského bojovníka žartovať: "80 alebo 90 jazidov je pre tento hrob dosť".

Tentokrát si muži museli kľaknúť na kolená a potom ich guľometmi jedného po druhom postrieľali. "Trafili ma do ramena a krku," uviedol otec dvoch detí a dodal: "Spadol som rovno do hrobu. Potom ma strelili do nohy a brucha." Rovnako ako jeho bratranec a strýko zadržal dych a zavrel oči, aby džihádisti nezistili, že je stále nažive. Tí, po 30 minútach miesto masakry opustili a Jamal sa odvážil zdvihnúť hlavu. Všade okolo neho ležali mŕtve telá v kalužiach krvi.

Prví dvaja preživší členovia rodiny sa po tragickej udalosti rozhodli vydať k hore Sindžáru. Počas dňa sa ukrývali a putovali len v noci. "Mal som veľké bolesti," povedal Kameel a trie si doteraz zdeformovanú nohu. "Avšak, snažil som sa to ignorovať." Obom sa podarilo dostať do cieľa, kde strávili päť dní bez lekárskeho ošetrenia, kým ich neprepravili do 150 míľ vzdialeného mesta Zahko.

Príverženci Islamského štátu postrieľali mužov aj chlapcov.
Zobraziť galériu (2)
Príverženci Islamského štátu postrieľali mužov aj chlapcov.  (Zdroj: YouTube)

Napriek vážnym zraneniam sa podarilo zachrániť aj Jamalovi, ktorý na hore strávil šesť dní, kým ho letecky transportovali do bezpečia. V Zahko zostal štyri dni v nemocnici, kde mu vybrali z krku aj život ohrozujúcu guľku.

Utrpenie týchto troch rodinných príslušníkov sa ale ani zďaleka neskončilo. Predpokladajú, že vojaci zabili najmenej 17 ich príbuzných a stále majú v zajatí asi 30. "Moja žena a dve deti sú stále v Sýrii," pripustil Jamal. "Ale pracujem na ich prepašovaní do bezpečia."

Približne 50-tisíc jazidov utieklo vlani v auguste po útoku stúpencov Islamského štátu do hôr. Podľa údajov OSN polovicu z nich tvoria deti. Stovky upadli zajatia a unesené ženy skončili v nútenom otroctve v mestách kontrolovaných IS, ako sú Mosul a Tal Afar.

Jazidi sú islamistami považovaní za uctievačov diabla z dôvodu ich neobvyklého náboženského presvedčenia. Ide o jednu z najviac prenasledovaných menšín na Blízkom východe a islamskí extrémisti ich berú ako neveriacich, ktorých treba zabiť.

Viac o téme: VraždaMasakerIslamský štátKojo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu