Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Znásilnená Miriam (17) opísala beštialitu islamských bojovníkov: Z dievčat robia vraždiace monštrá!

Islamisti z hnutia Boko Haram unášajú ženy a deti.
Islamisti z hnutia Boko Haram unášajú ženy a deti. (Zdroj: Twitter)

ABUJA - Niektoré z nigérijských dievčat unesených pred viac ako rokom v meste Chibok boli donútené pripojiť sa k ozbrojencom z islamistických milícií Boko Haram. Vyplýva to z výpovedí svedkov, uviedla televízna stanica BBC. Radikáli teraz školáčky využívajú k terorizovaniu ostatných zajatcov a dievčatá sa vraj dokonca samy podieľajú na zabíjaní.

Nadiu (21) zlákal Islamský štát, po 3 mesiacoch utiekla: Toto je jej spoveď o prežitých hrôzach!

Ako BBC poznamenala, výpovede svedkov nebolo možné nezávisle overiť, aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International ale informovala o tom, že unesené dievčatá sú nútené zúčastňovať sa bojov na strane islamistov.

Sedemnásťročná Miriam, ktorá si nepriala zverejniť svoje pravé meno, utiekla z tábora Boko Haram po tom, čo ju tam držali dlhých šesť mesiacov. Donútili ju vydať sa za jedného z islamistov a teraz čaká jeho dieťa. "Povedali nám, nech sa nachystáme, že nás vydajú," opísala svoje prvé dni v tábore. Ona spolu s ďalšími štyrmi dievčatami to odmietla. Ozbrojenci sa vraj potom vrátili spolu so štyrmi mužmi, ktorým priamo pred nimi prerezali hrdlo. Povedali, že to isté sa stane im, keď budú sobáš odmietať.

Miriam sa preto radšej vydala za jedného z bojovníkov, a potom bola opakovane znásilnená. "Toľko to bolelo," uviedla. V zajatí vraj stretla niektoré z dievčat pochádzajúce z mesta Chibok, držali ich v inom dome ako ostatných zajatcov. Školáčky mali podľa nej "vymytý mozog" a niektoré sa dokonca zúčastnili zabíjania v dedine, z ktorej Miriam pochádzala. "Boli to kresťanskí muži. Bojovníci Boko Haram ich donútili, aby si ľahli na zem. Potom prišli dievčatá a prerezali im hrdlo," opísala Miriam.

Osud unesených školáčok z Chiboku je nejasný od vlaňajšieho mája, keď islamisti z Boko Haram zverejnili video, na ktorom asi 130 dievčat spoločne odriekava úryvky z koránu. Amnesty International odhaduje, že od roku 2014 bolo v krajine odvlečených viac ako 2000 dievčat.

Islamistické milície Boko Haram v rámci svojho boja za vyhlásenie štátu s prísnymi islamskými pravidlami zabili na severovýchode Nigérie už viac ako 15.000 ľudí. Svoju aktivitu rozšírili už aj do susedných krajín, Čadu, Nigeru a Kamerunu. Spojené sily týchto krajín a Beninu sa teraz snažia radikálov vojensky zneškodniť.

Viac o téme: IslamistiNigériaBoko HaramChibok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu