Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemky odchádzajú bojovať za Islamský štát: Táto hrozba je čoraz väčšia!

Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecká domáca tajná služba (BfV) má obavy, pretože čoraz viac žien odchádza do Iraku a Sýrie bojovať po boku militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Vyhlásil to dnes šéf tajnej služby Hans-Georg Maassen.

Maassen povedal novinárom v Berlíne, že nastal prudký nárast v počet mladých žien do 25 rokov, ktoré odchádzajú z Nemecka a pridávajú sa k povstalcom. Šéf BfV spresnil, že približne 100 zo 700 Nemcov v bojových oblastiach sú ženy a približne polovica z týchto žien je vo veku do 25 rokov.

Podobné trendy, teda že k Islamskému štátu odchádza viac žien zo Západu než ku skorším radikálnym islamistickým hnutiam, hlásili aj z ostatných európskych krajín s veľkými moslimskými menšinami, napríklad z Francúzska a Británie.     

"Pozorujeme nárast v počte žien, ktoré podľahnú silnejúcim náborovým aktivitám na internete a vplyvu pri priamych osobných kontaktoch," uviedol podľa tlačovej agentúry Reuters Maassen. Dodal, že počet sympatizantov stúpol v Nemecku približne na 7500. "Táto hrozba je čoraz komplexnejšia a zložitejšia."

Šéf domácej tajnej služby informoval, že približne 100 ľudí z Nemecka, ktorí sa pripojili k týmto povstalcom, bolo zabitých. Podľa jeho slov sú náznaky, že počty zabitých sa od začiatku roka 2015 značne zvýšili. Približne jedna tretina osôb, ktoré odišli z Nemecka, sa vrátila a viac ako 50 z nich má aj bojové skúsenosti.

Vlani v septembri nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že približne 400 Nemcov a stovky ďalších Európanov odcestovali do regiónu, kde sa pridali k Islamskému štátu a bojovali v jeho radoch.

Viac o téme: NemeckoIslamský štátHans-Georg Maassen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu