Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandalózne odhalenie: Feťákom a zločincom platili za štátne dovolenku na jachte v Karibiku

Karibik je skrátka Karibik...
Karibik je skrátka Karibik... (Zdroj: ESO travel)

KODAŇ – Čo robiť s mladým chuligánom, ktorý prepadol obchod s nožom v ruke? Dánsko na to má svoju vlastnú odpoveď: Poslať ho na ročnú cestu po karibskej oblasti. Dánske úrady už minuli v prepočte takmer 150 miliónov (5 mil. eur) za cesty, pri ktorých sa mladí zločinci a drogovo závislí plavia po mori, napísal s odvolaním na dánske médiá britský denník The Daily Telegraph. Úrady program bránia, vraj nejde o dovolenku, ale o odvykanie s veľmi prísnym režimom.

"Dvakrát som vyliezol na sopku, mnohokrát jazdil na skútri a bol na výpravách v džungli, aj keď úplne sa mi nepodarilo dorobiť si potápačský kurz," opísal dánskemu denníku MetroExpress dvadsaťdvaročný Christian, ktorý je účastníkom jedného takéhoto pobytu. Inak je to aj muž, ktorý stál za vykradnutím obchodu.
 
Podľa médií strávilo 59 mladých zločincov rok či dlhšiu dobu na palube dvoch lodí prevádzkovaných spoločnosťou Den Maritime Base, ktorá zaisťuje odvykaciu liečbu. Za každú z nich zaplatili dánski daňoví poplatníci v prepočte takmer 95 400 eur.
 
Fleming Olsen z mestského úradu v meste Frederikssund, ktorý na cestu poslal 12 mladých, projekt bráni. "Karibik možno znie ako exotické miesto, ale je dôležité zdôrazniť, že tu nehovoríme o dovolenke," uviedol. "Robíme to preto, aby sa dostali preč z prostredia drogovej závislosti," dodal. Vynaložené peniaze bráni aj starosta mesta John Schmidt Andersen. A to aj napriek tomu, že mesto by malo v súčasnosti nájsť úspory v hodnote v prepočte takmer 4 106 000 eur.
 
"Súhlasím s tým, že to vyzerá zvláštne. Ale nejde o žiadnu okružnú plavbu, oni musia plniť určité požiadavky. Nezaujíma ma, čo tam robia, hlavné je, že cesta splní svoj cieľ," dodal starosta. Z Christianovho rozprávania to však príliš nevyplýva. Podľa neho bolo jednoduché si počas plavby zohnať napríklad marihuanu. "Karibik je pravdepodobne svetovou metropolou marihuany. Rastie všade a aj polícia ju na mnohých miestach fajčí, takže ide len o to nájsť na ulici niekoho s jointom a kúpiť si niečo," opísal.
 
Henrik Oxlund zo spoločnosti Den Maritime Base priznáva, že užívanie marihuany môže byť problém, všetci zamestnanci sa vraj snažia o to, aby k tomu dochádzalo v čo najmenšej miere. "Áno, mali sme problémy s jointami. Keď sme ich chytili, dostali varovanie, alebo boli poslaní domov, čo sa v minulosti dialo. Musíte si uvedomiť, že ide o veľmi problematických mladých ľudí," dodal Oxlund. 
 
Keď sa Christian z plavby vrátil, začal znovu obchodovať s drogami a pripojil sa k pouličnému gangu menom AK81. Takisto Ole Jacobssen z mestského úradu vo Frederikssunde považuje vynaloženie peňazí na projekt za správny krok. "Keď rozprávate o tom, že sú mladí muži a dievčatá posielaní na dovolenku na jachtu, naprosto rozumiem tomu, že to neznie dobre," uviedol Jacobssen.
 
"Ale to sa nedeje, nie je to dovolenka, je tam veľmi prísny program," dodal. Deti, z ktorých väčšina bola vylúčená zo škôl, sa pod vedením lektorov vzdelávajú a od pol ôsmej ráno do pol ôsmej večer pracujú.
Viac o téme: Karibik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu