Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Politik sa o svoj post pripravil vlastnou hlúposťou: Neuveríte, čo zavesil na internet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Iba niekoľko dní bol madridským radným pre kultúru Guillermo Zapata. Politik dnes po stretnutí s novou starostkou španielskej metropoly Manuelou Carmenovou oznámil svoju demisiu.

Príčinou bola ostrá kritika, ktorá sa na Zapatu zniesla z opozičných radov v súvislosti s umiestnením vtipov o obetiach holokaustu a útokov teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) na jednej zo sociálnych sietí, a to pred štyrmi rokmi. Samotný Zapata v zdôvodnení svojho postupu uviedol, že nechce, aby jeho meno komplikovalo prácu tímu novej starostky. Súčasne konštatoval, že svojho času umiestnil na Twitteri iba vtedy kolujúce vtipy a ubezpečil, že nie je antisemitom a odmieta všetky formy násilia, informovala tlačová agentúra DPA.

Manuela Carmenová už skôr avizovala, že zvažuje Zapatovo odvolanie. "Aj humor má svoje hranice," vyhlásila žena podporovaná stranou Podemos. Carmenovej združenie aktivistov s názvom Ahora Madrid (Súčasný Madrid) je podobné ľavicovej koalícii v Barcelone, ktorú riadi Ada Colauová, takisto odporkyňa núteného vysťahovania ľudí. Colauovú zvolili 24. mája za starostku druhého najväčšieho španielskeho mesta.

Vymenovanie oboch žien do úradov odráža širší trend v náladách španielskych voličov, ktorí prestávajú byť verní tradičným hlavným stranám ľudovcom z PP a socialistom z PSOE a podporujú nové subjekty. Toto smerovanie možno pozorovať po šiestich rokoch ekonomickej krízy a po sérii korupčných škandálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu