Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Netvor, ktorý má na svedomí milióny životov: Zabil sa jedom, ktorý ukrýval v zube!

Heinrich Himmler Zobraziť galériu (3)
Heinrich Himmler (Zdroj: SITA)

LÜNERBURG - Nemecký nacistický politik Heinrich Himmler, ktorý spáchal samovraždu 23. mája 1945, sa do histórie zapísal ako jeden z najväčších masových vrahov. Člen nacistickej strany NSDAP nesie priamu zodpovednosť za vyvraždenie šiestich až dvanástich miliónov ľudí.

Podivínský fanatik Himmler sa narodil 7. októbra 1900 v Mníchove. Vyrástol v prísne katolíckej a nacionálno-konzervatívnej rodine. Zúčastnil sa Hitlerovho neúspešného puču v roku 1923 a ešte pred jeho prevzatím moci mu pomáhal budovať stranícke represívne zložky.

Z titulu svojich funkcií ríšskeho vodcu SS, šéfa gestapa či veliteľa zbraní SS iniciatívne organizoval vyvražďovanie celých etník a národov ako údajných nepriateľov nacistov (predovšetkým Židov). Do pozície druhého muža ríše sa hlavný organizátor holokaustu vypracoval predovšetkým vďaka svojej oddanosti Adolfovi Hitlerovi.

Himmler si potriasa rukou s Hitlerom (vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Himmler si potriasa rukou s Hitlerom (vľavo)  (Zdroj: SITA)

V máji 1945 v hromadnom zmätku padol v prestrojení za radového vojaka do britského zajatia. Pri výsluchu priznal svoju pravú identitu a následne prehltol ampulku s jedom, ktorú mal ukrytú v umelom zube.

Vdova po Himmlerovi a jeho dcéra (vpravo) sa pripravujú na výsluch počas procesu nacistických vojnových zločincov
Zobraziť galériu (3)
Vdova po Himmlerovi a jeho dcéra (vpravo) sa pripravujú na výsluch počas procesu nacistických vojnových zločincov  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu