Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Povstalci ovládli metropolu provincie v Jemene pri hraniciach so Saudskou Arábiou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ – Jemenským šiitským povstalcom sa dnes podarilo ovládnuť metropolu provincie Džauf pri hraniciach so Saudskou Arábiou. Stalo sa tak deň pred mierovými rozhovormi o riešení konfliktu v Jemene, ktoré v pondelok organizuje OSN vo švajčiarskej Ženeve.

Vzbúrenci, zvaní húsíovia, sa zmocnili mesta Hazm, správneho centra rozsiahlej púštnej provincie Džauf na severe krajiny. Pomáhali im pritom jednotky jemenskej armády verné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na vodcu jedného z miestnych kmeňov. 

Mesto doteraz kontrolovali kmeňoví ozbrojenci vystupujúci proti húsíom, ktorí sa z neho stiahli bez boja. Povstalci po vstupe do Hazmu rozmiestnili svojich bojovníkov v sídlach vládnych úradov a ďalších kľúčových budovách. 

Významný strategický úspech sa húsíom podarilo dosiahnuť napriek pokračujúcich náletom na ich pozície zo strany koalície pod vedením Saudskej Arábie. Krátko po páde mesta zaútočili na miestne povstalecké ciele koaličné lietadlá. 

Dlhodobá kríza v Jemene sa dramaticky vyostrila v januári a februári tohto roku, keď šiitskí vzbúrenci, kontrolujúci hlavné mesto Saná, prinútili k odstúpeniu legálne zvoleného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a prakticky prevzali moc v krajine. 

Prezident Hádí sa uchýlil na juh Jemenu a neskôr do saudskoarabského exilu. Arabská koalícia pod vedením Rijádu začala v marci tohto roku ofenzívu, zameranú na obnovenie pozícií medzinárodne uznanej Hádího vlády. 

Na strane húsíov bojuje aj časť jemenskej armády, podporujúca predchádzajúceho prezidenta Sáliha. Postupu vzbúrencov naopak čelia miestne sunnitské kmene a bezpečnostné zložky, ktoré zostali verné Hádímu. 

Viac o téme: JemenSanáIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu