Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliban varoval Islamský štát, aby neviedol paralelnú vojnu v Afganistane

Abú Bakr al-Bagdádí
Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: SITA)

KÁBUL – Afganský Taliban dnes varoval vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Abú Bakra Baghdádího, aby neviedol súbežné povstanie v Afganistane. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Džihád v Afganistane sa musí viesť pod jednou vlajkou a pod jedným velením proti Američanom, ktorí do krajiny vpadli, a proti ich služobníkom," napísal Taliban vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

"Pokusy zriadiť inú džihádistickú organizáciu alebo vedenie než je Islamský emirát (oficiálny názov hnutia Taliban) vyvolajú nejednotnosť a spor," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal zástupca vodcu Talibanu mulla Achtar Muhammad Mansúr. Taliban "na základe bratstva vo viere žiada o vašu láskavosť - neželáme si zásahy do našich záležitostí".

Islamský štát dobyl obrovské územia v severnej Sýrii a Iraku. Minulý týždeň austrálsky premiér Tony Abbott varoval, že táto sunnitská extrémistická skupina má celosvetové ambície. IS má odnože v Líbyi, Afganistane a Africkom rohu a snaží sa udomácniť aj v južnej Ázii, upozornil Abbott.

V Afganistane sa do konfliktu proti vláde v Kábule zapája v súčasnosti niekoľko džihádistických skupín, ale väčšina z nich bojuje spoločne pod záštitou Talibanu. Taliban bojuje proti vláde a spojencom z NATO od roku 2001, keď invázia pod vedením USA zvrhla vládu tohto fundamentalistického hnutia v Afganistane.

Predstavitelia afganskej vlády a zástupcovia politického krídla Talibanu sa dnes stretli na fóre v Nórsku, ale obe strany neviedli a podľa vlastných vyjadrení ani nebudú viesť oficiálne rozhovory na tomto dvojdňovom podujatí.

Viac o téme: AfganistanTalibanIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu