Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americká justícia opäť nerozhodla: Kevin podozrivý zo štyroch vrážd chce ísť do Čiech

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA – Súd v Alexandrii v americkom štáte Virgínia sa dnes opäť zaoberal sťažnosťou Kevina Dahlgrena proti jeho vydaniu z USA na trestné stíhanie do ČR, kde je podozrivý zo štvornásobnej brutálnej vraždy v Brne-Ivanoviciach z 22. mája 2013, presnejšie sťažnosťou proti jeho väzneniu. Informáciu priniesli Český rozhlas i Česká televízia.

Sudca, ktorý si v prítomnosti Kevina Dahlgrena vypočul stanoviská obhajoby i žaloby bez zásadne nových aspektov, informoval, že rozhodnutie vynesie už v neprítomnosti uväzneného podozrivého, jeho obhajcu i štátneho zástupcu. Predbežne však nie je zrejmé kedy. Znalci pomerov však predpokladajú, že bez ohľadu na obsah rozhodnutia sa jedna alebo druhá strana voči jeho obsahu odvolá, čo bude znamenať presun kauzy na iný súd.

Ak súd žiadosti amerického občana o prepustenie z väzby nevyhovie, môžu sa jeho právni zástupcovia na čele s renomovaným Theodorom Simonom, ktorý obhajoval aj Amandu Knoxovú (odsúdenú a napokon oslobodenú v Taliansku spod obvinenia z brutálnej vraždy), proti tomu odvolať. Ak by aj toto úsilie obhajoby nebolo korunované úspechom, posledné slovo vo veci Dahlgrenovho vydania do ČR by malo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra 2013 rozhodol, že podmienky pre vydanie občana USA Kevina Dahlgrena do Českej republiky boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo. Aj keď prokuratúra vníma dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu popiera, tvrdiac, že po náleze mŕtvych tiel ho pochytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti. Proti tejto verzii stoja však výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, krátko po ktorom bol zadržaný.

Dahlgren mal v ČR, kde sa živil ako učiteľ angličtiny, pripraviť o život sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov - rodinu, u ktorej býval. O motíve jeho činu panujú iba dohady. Ak by Spojené štáty Dahlgrena napokon nevydali, bol by prepustený na slobodu, pretože v USA sa nemôže zodpovedať za činy spáchané v inej krajine. V ČR by v takom prípade bol zrejme súdený v neprítomnosti.

Viac o téme: Kevin Dahlgren
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu