Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obžalovaní v kauze predaja platinových sitiek pred súdom: Cítia sa nevinní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Traja obžalovaní v kauze nevýhodného predaja platinových sitiek, ktorý štátu spôsobil škodu viac ako dva milióny eur, sa cítia nevinní. Vyhlásili to dnes na začiatku hlavného pojednávania pred Okresným súdom Bratislava I.

V tomto prípade obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku spáchanom spolupáchateľstvom čelia bývalý vedúci služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jozef L. a riaditeľ odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR Ján K. Znalec z oblasti strojárstva Ondrej B. je obžalovaný z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Jozef L. a Ján K. boli členmi komisie na vyhodnotenie ponúk v elektronickej aukcii, v ktorej sitká predali.

Ako prvý pred súdom vypovedal Jozef L.. "Som nevinný a nikdy počas môjho pôsobenia v Správe štátnych hmotných rezerv som nespravil nič, čo by bolo v rozpore so zákonom ako aj s morálkou," vyhlásil. Po jeho nástupe do funkcie v septembri 2010 podľa jeho výpovede dostalo vedenie za úlohu znížiť náklady inštitúcie o 10 percent. Na prebytočnosť niektorých materiálov v správe štátu podľa neho poukázala ja kontrola vykonaná NKÚ. Správa štátnych hmotných rezerv pritom podľa neho platila za uskladňovanie štátneho majetku 120 spoločnostiam, a tieto náklady predstavovali 80 percent rozpočtu inštitúcie. Spomedzi piatich spoločností, ktorým Správa štátnych hmotných rezerv platila za skladovanie materiálov viac ako 100-tisíc eur ročne, bola jednou aj ZVS Holding.

Na prelome rokov 2010 až 2011 Jozefa L. podľa jeho výpovede oslovil podnikateľ, ktorý mal záujem odkúpiť štátny majetok, ktorý skladovala ZVS Holding. "Konkrétne išlo o trinitrotoluén, oceľ aj o katalyzátory na výrobu kyseliny dusičnej (sitká pozn. )," povedal. Pri rokovaní Jozefa L. so zástupcami ZVS Holding ho tí informovali, že sitká im priviezli v roku 1999 z podniku Duslo Šaľa a že oni ani nevedia, prečo ich vlastne skladujú. Štát ich tam podľa obžalovaného ani nemal zaevidované a dozvedel sa o nich až od podnikateľa, ktorý mal záujem ich kúpiť. Predaj sitiek sa podľa neho udial formou riadnej elektronickej aukcie podobne ako v prípade ostatných materiálov.

Ján K. na dnešnom pojednávaní vypovedať odmietol. "V prípravnom konaní som vypovedal obšírne, preto využijem svoje právo nevypovedať," vyhlásil. Prokurátor tak prečítal jeho výpoveď z prípravného konania. V nej Ján K. vyhlásil, že je nevinný a celý prípad považuje za politickú hru. Vinný sa necíti ani Ondrej B. "Bol som oslovený so žiadosťou o posudok a vypracoval som ho podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," povedal pred súdom s tým, že ďalej sa už o osud sitiek nezaujímal. Pri určovaní ceny sít podľa vlastných slov zohľadnil aj to, že ich považoval za zoxidované. Pojednávanie bude pokračovať 26. októbra výpoveďami svedkov.

Podľa obžaloby v prípade predaja platinových sitiek obžalovaní nenakladali s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou. Naopak, namiesto toho účelovo pribrali do konania znalca z odboru strojárstvo. Ten podľa výsledkov policajného vyšetrovania stanovil všeobecnú hodnotu platinových sitiek na 81 720 eur. K nízkej hodnote dospel tak, že sa v znaleckom posudku z 29. marca 2011 nezaoberal tým, že sitá sú z drahých kovov - s obsahom 90 až 95 percent platiny a päť až desať percent ródia. Pri elektronickej aukcii z júla 2011 tak boli podhodnotené. Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela potom kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. Ich reálna hodnota však podľa polície na trhu predstavovala najmenej 2 895 490,20 eura.

Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu