Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Priateľ bostonského útočníka dostal trest za bránenie spravodlivosti

Džocharo Carnajevo
Džocharo Carnajevo (Zdroj: SITA)

BOSTON - Kazašského študenta na výmennom pobyte v USA Azamata Tažajakova, ktorý sa priatelil s bombovým útočníkom z Bostonského maratónu Džocharom Carnajevom, odsúdili dnes na tri a pol roka väzenia v americkej federálnej väznici za bránenie spravodlivosti. Počas rozsiahleho pátrania po páchateľovi totiž odstránil ruksak s pyrotechnikou z izby podozrivého. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Tažajakov (21) je už druhý z troch priateľov Džochara Carnajeva, ktorých odsúdili v prípade bombového útoku na Bostonskom maratóne z apríla 2013. Tažajakova odsúdili konkrétne za to, že tri dni po bombovom útoku vošiel do Carnajevovej internátnej izby - teda po tom, čo americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil fotografie Džochara Carnajeva a jeho staršieho brata Tamerlana a vyhlásil ich za podozrivých.

Tažajakova už vlani uznali za vinného z marenia spravodlivosti. Ďalšieho priateľa, Robela Philliposa z mesta Cambridge v štáte Massachusetts, uznali za vinného z menej závažného trestného činu - klamania vyšetrovateľom. Trest mu majú vymerať dnes.

Tretí priateľ Dias Kadyrbajev, takisto z Kazachstanu, bol odsúdený v utorok 2. júna na šesť rokov väzenia. Priznal sa k mareniu vyšetrovania útoku na Bostonskom maratóne, pri ktorom zahynuli traja ľudia a zranenia utrpelo ďalších 264 osôb. Spojené štáty nikdy netvrdili, že títo traja muži vedeli vopred o pláne bombového útoku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu