Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z väzenia ušli dvaja nebezpeční vrahovia: USA na nohách, pátranie sa rozširuje!

V USA pátrajú po dvoch nebezpečných vrahoch Zobraziť galériu (7)
V USA pátrajú po dvoch nebezpečných vrahoch (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Pátranie po dvoch odsúdených vrahoch, ktorí ušli z väzenia s najprísnejším strážením v štáte New York, rozšírili v stredu na susedný Vermont. Oznámili to guvernéri oboch štátov v čase, keď pátranie vstúpilo do piateho dňa, informovala tlačová agentúra DPA.

David Sweat (34) a Richard Matt (48) unikli v noci z piatka na sobotu z väznice v okrese Clinton na severe štátu New York, 500 kilometrov severne od mesta New York. Napriek intenzívnemu úsiliu miestnej i federálnej polície, zahŕňajúcemu prehliadky od domu k domu, sa ich zatiaľ nepodarilo vypátrať.

David Sweat (34) a Richard Matt (48)
Zobraziť galériu (7)
David Sweat (34) a Richard Matt (48)  (Zdroj: SITA)

Úrady vo Vermonte v stredu vyšetrovatelia upovedomili, že utečenci mohli prekročiť štátnu hranicu. "Máme informácie naznačujúce, že si mysleli, že New York bude horúci a že Vermont môže byť pokojnejší, pokiaľ ide o políciu, a že tábor vo Vermonte by mohol byť lepším miestom než New York," povedal vermontský guvernér Peter Shumlin na spoločnej tlačovej konferencii pred väznicou.

Podľa newyorských predstaviteľov ide o v uvedenom väzení, otvorenom v roku 1865, z časti s maximálnym stupňom stráženia. Väznica v dedine Dannemora je známa ako "Malá Sibír" vzhľadom na chladné počasie v severnej časti štátu New York.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo povedal, že chytenie oboch mužov je najvyššou prioritou. Obyvateľov oboch štátov vyzval, aby boli ostražití a opatrní. "Musíme nájsť týchto utečencov. Sú to nebezpeční muži, sú to zabijaci, sú to vrahovia, nie je dôvod domnievať sa, že to neurobia znova," vyhlásil.

V USA pátrajú po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Väzni utiekli cez tunel, ktorý si z cely prekopali elektrickým náradím. V spoločnej cele zanechali v posteliach figuríny vytvorené z oblečenia, aby oklamali strážcov. Úrady ponúkajú za informácie vedúce k ich zadržaniu odmenu 100.000 dolárov.

Sweata odsúdili za vraždu prvého stupňa na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia po tom, ako v júli 2002 zabil policajta. Matt, ktorý už v minulosti viackrát utiekol z väzenia, bol odsúdený na 25 rokov až doživotie za únos a vraždu podnikateľa a svojho bývalého šéfa v roku 1997. Kanadská televízna stanica CTV už skôr informovala o obavách vyšetrovateľov, že muži mohli ujsť cez hranice do kanadských štátov Ontário alebo Québec.

V USA pátrajú po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Spojené štátyRichard MattDavid Sweat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu