Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Páchateľa atentátu v Bostone Carnajeva previezli do cely smrti v Colorade

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON – Páchateľa atentátu v Bostone Džochara Carnajeva v noci nadnes previezli do väznice s osobitným režimom v štáte Colorado, informovala agentúra AP.

Carnajeva odsúdili v máji na trest smrti za odpálenie podomácky zostrojenej nálože na bostonskom maratóne 15. apríla 2013. Incident si vyžiadal troch mŕtvych a vyše 260 zranených. Súd túto stredu formálne vyniesol rozsudok, podľa ktorého bude Carnajev popravený smrtiacou injekciou.

Jeho brata a spolupáchateľa Tamerlana zastrelila polícia niekoľko dní po útoku v Bostone počas pátrania po páchateľoch. Džochar Carnajev bol usvedčený aj z účasti na zabití policajta počas predmetnej akcie. Ako informoval televízny kanál SBS, v zozname väzňov vo väznici v meste Florence v štáte Colorado, kam Carnajeva previezli, mladík figuruje pod číslom 95079-038. 

V tejto väznici sú odsúdení výlučne na samotkách. V každej cele smrti je sprchovací kút, písací stôl, skrinka, WC, umývadlo a 13-palcový farebný televízor. Väčšinu dňa väzni musia tráviť v celách, mimo nej smú byť len päť hodín týždenne. Majú možnosť využívať aj knižnicu s právnickou literatúrou a zúčastňovať sa na náboženských aktivitách. Komunikácia Carnajeva s vonkajším svetom bude obmedzená len na najbližších rodinných príslušníkov a iné osoby schválené federálnou vládou.

V tejto väznici čaká na výkon popravy aj Nigérijčan Umar Farúk Abdulmutalláb, ktorý sa v roku 2009 pokúsil odpáliť bombovú nálož na palube amerického lietadla, ako aj známy terorista a sériový vrah Teodor "Unabomber" Kaczynski.

Podľa agentúry AP rozsudok nad Carnajevom by mohol byť vykonaný vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana, kde na popravu čaká Timothy McVeigh, ktorý má na svedomí bombový útok v Oklahome, ako aj ďalších viac ako 50 odsúdencov. Médiá však súčasne upozorňujú, že odvolacie konanie proti rozsudku by v prípade Carnajeva mohlo trvať celé roky.

Viac o téme: ColoradoBostonDžochar Carnajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu