Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Počet obetí v Jemene od polovice marca stúpol už takmer 2300 ľudí

Následky bojov v Jemene
Následky bojov v Jemene (Zdroj: SITA)

SANÁ- Takmer 2300 ľudí, polovica z nich civilistov, zahynulo približne od 15. marca pri konflikte v Jemene. Informoval o tom dnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vo švajčiarskej Ženeve.

Jemenská občianska vojna, konflikt medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a vzbúrencami z hnutia húsíov podporovanými Iránom, vysídlila z domovov aj viac než milión ľudí. Viac ako 20 miliónov z 25 miliónov jemenských obyvateľov je podľa OCHA závislých od humanitárnej pomoci. Pre humanitárne organizácie je čoraz ťažšie dodávať Jemenčanom potrebnú pomoc, ako sú potraviny, voda a lieky, uviedol hovorca OCHA Jens Laerke. Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou a podporovaná medzinárodne uznávaným prezidentom Hádím uskutočňuje nálety proti šiitským húsíom od konca marca.

Bojovníci verní Hádímu dnes vyhlásili, že od húsíov dobyli späť strategický kopec vo východnej jemenskej provincii Marib, a tým odrezali povstalcov od ich hlavnej zásobovacej trasy. Boje sa začali vo štvrtok večer a boli kruté, uviedol dnes kmeňový bojovník pre tlačovú agentúru DPA. Boje si vyžiadali nekonkretizovaný počet obetí na strane povstalcov-húsíov.

Húsíovia ovládajú rozsiahle územia Jemenu vrátane hlavného mesta Saná. V Maribe vedú ťažké boje už viac ako mesiac, snažia sa totiž dobyť túto provinciu bohatú na energetické zdroje. Saudská Arábia a ďalšie sunnitské arabské štáty podnikajú nálety proti húsíom a ich spojencom v Jemene od 26. marca, keď skupiny húsíov donútili prezidenta Hádího ujsť z krajiny. Hádí, sunnita, sa teraz nachádza v Saudskej Arábii. Vyslanec OSN Ismáíl Uld Šajch Ahmad sa pokúša naštartovať dialóg medzi znepriatelenými jemenskými stranami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu