Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

UNESCO odsúdilo zničenie historických pamiatok v jemenskej metropole Saná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

MOSKVA – Nálet na jemenské hlavné mesto Saná, ktorý v piatok v rámci svojho protipovstaleckého ťaženia podnikli medzinárodné koaličné sily pod velením Saudskej Arábie, spôsobil zničenie cennej časti jemenského kultúrneho dedičstva krajiny. Informovala o tom generálna riaditeľka organizácie UNESCO, ktorú citovala agentúra RIA Novosti.

Podľa mediálnych správ si letecký útok na sanáske staré mesto vyžiadal päť mŕtvych a zničil tri historické budovy, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva tohto úradu OSN. "Som hlboko znepokojená stratou ľudských životov, ako aj škodami spôsobenými na jednom z najväčších skvostov mestskej architektúry islamského sveta. Toto dedičstvo je dušou jemenského ľudu a symbolom tisícročnej histórie poznania, ktoré patrí celému ľudstvu," uviedla generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová.

Šéfka zmienenej organizácie dodala, že ničenie pamiatok iba zvyšuje humanitárnu krízu v krajine. Zároveň znovu vyzvala všetky zúčastnené strany, aby prispeli k ochrane kultúrneho dedičstva Jemenu. Dnešné stanovisko UNESCO však naznačuje, že ujmu už skoršie utrpelo aj niekoľko ďalších historických stavieb v Saná.

Od marcového vypuknutia konfliktu zahynulo takmer 2300 ľudí, polovicu z ktorých tvoria civilisti. Rijád a jeho sunnitskí spojenci začali ofenzívu proti šiitským húsíom spolčeným s tamojšou armádou a podporovaným Iránom po tom, ako vzbúrenci donútili prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího odísť do exilu.

Viac o téme: UNESCOJemenSaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu