Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V USA riešia problém: Policajti klamú, zabili dvakrát viac ľudí než tvrdia!

Obyvatelia mesta Baltimore takto oslavovali obvinenie policajtov zo smrti mladíka.
Obyvatelia mesta Baltimore takto oslavovali obvinenie policajtov zo smrti mladíka. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká polícia zabíja dvakrát viac ľudí než uvádzajú jej oficiálnej dáta. Tvrdí to denník The Washington Post, ktorý od začiatku tohto roka zhromažďuje údaje o úmrtiach ľudí spôsobených policajtami. Podľa štatistík novín sú to viac než dva prípady denne.

Nadmerné užívanie sily políciou vyvoláva v posledných mesiacoch veľké demonštrácie na mnohých miestach Spojených štátov. Počas prvých piatich mesiacov tohto roka zabili policajti na celom území USA 385 ľudí. To je zhruba 2,6 prípadu denne, čo podľa denníka výrazne prevyšuje oficiálne policajné dáta, ktoré v posledných rokoch uvádzajú 1,1 prípadu úmrtia človeka z rúk policajtov za deň.

"Tieto prípady sú početne hrubo podhodnotené. Nikdy sa nám nepodarí znížiť počet prípadov policajnej streľby, ak nezačneme získavať zodpovedajúce informácie," povedal denníku niekdajší policajný náčelník Jim Bueermann.

Denník vraj na zistenie počtu mŕtvych použil vlastné informačné zdroje, rozhovory, správy miestnych médií a policajné štatistiky. Centrálne policajné údaje zhromažďované Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) sa naproti tomu opierajú o počet prípadov, ktoré nahlási jednotlivé miestne oddelenie viac ako 17 000 policajných zborov v celých USA.

Washingtonský list zistil, že podľa štatistík je mŕtvych černochov asi trikrát viac ako belochov po porovnaní pomeru zastúpenia jednotlivých etnických skupín v miestnych populáciách. Práve používanie zbraní voči ľuďom tmavej pleti pritom v poslednej dobe vyvoláva v USA nepokoje najmä v súvislosti s niekoľkými kontroverznými prípadmi, ktoré riešili aj federálne úrady.

Väčšina z policajných obetí bola podľa denníka ozbrojená, bez zbrane či s jej napodobeninou v ruke zomrel jeden zo šiestich ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu