Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fascinujúci objav pri pátraní po lete MH370: Prekvapenie štyri kilometre pod hladinou!

Časti vraku. Zobraziť galériu (2)
Časti vraku. (Zdroj: austrálska vláda)

SYDNEY - Tím pátrajúci v Indickom oceáne po lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré pred viac ako rokom zmizlo s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpur do Pekingu, nečakane našiel na dne trosky neznámeho plavidla. Údajne ide o nákladnú loď z 19. storočia. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Peter Foley, ktorý stojí na čele pátracieho tímu, označil nález za "fascinujúci". "Nie je to však to, čo sme hľadali," dodal. Objav však podľa neho dokazuje, že ak by nezvestné lietadlo skutočne bolo na morskom dne v prehľadávanej oblasti, jeho tím by ho dokázal nájsť.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z obrazoviek radarov v noci na 8. marca minulého roka. Predpokladá sa, že sa zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od austrálskeho pobrežia po tom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Pátracím tímom sa napriek rozsiahlej medzinárodnej operácii zatiaľ nepodarilo objaviť žiadne trosky. Podľa malajzijských úradov nešťastie nikto neprežil.

Pátracie tímy sa v súčasnosti sústreďujú na oblasť o rozlohe 60.000 kilometrov štvorcových, ktorá sa nachádza západne od pobrežia Austrálie. Vrak lode objavili pomocou sonaru, ktorý zachytil zhluk objektov takmer štyri kilometre pod morskou hladinou.

Úrady hneď od začiatku upozorňovali, že nejde o hľadané lietadlo, napriek tomu bola ale na miesto spustená podmorská kamera, aby nález bližšie preskúmala. Na záberoch je zjavná kotva lode a tiež kôpky čohosi, čo vyzerá ako uhlie.

Fascinujúci objav pri pátraní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: austrálska vláda)

"Sme samozrejme sklamaní, že to nie je ono lietadlo. Ukazuje to však, že systémy, ľudia a zariadenia zapojené do pátrania fungujú dobre. Ukazuje to, že ak sa v prehľadávanej oblasti trosky lietadla nachádzajú, nájdeme ich," konštatoval Foley.

"Ide o vrak nákladnej lode z 19. storočia," vyhlásil archeológ Michael McCarthy zo západoaustrálskeho námorného múzea. "Poznáme veľa príbehov o potopení lodí uprostred plavby v Indickom oceáne a je ťažké určiť, o ktorú by mohlo ísť," dodal.

Podľa McCarthyho sa o objavené plavidlo bude sotva niekto ďalej zaujímať, pretože na snímkach nie je zreteľný žiadny konkrétny náklad. "Vzhľadom na to, že je to celkom obyčajný typ nákladnej lode z 19. storočia bez zreteľných pozostatkov nákladu, pochybujem, že by bol niekto ochotný vynaložiť potrebné obrovské množstvo peňazí, aby sa k plavidlu potopil," povedal McCarthy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu