Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Vyriešil matematik záhadu zmiznutia MH370? Nová teória o tom, čo sa stalo s lietadlom duchov

Lietadlo malo padať strmhlav nadol. Zobraziť galériu (2)
Lietadlo malo padať strmhlav nadol. (Zdroj: Texas A&M University at Qatar)

KATAR - Záhadné zmiznutie letu MH370 malajzijských aerolínií, ku ktorému prišlo už pred vyše rokom, spôsobilo lavínu konšpiračných teórií. Teraz tím matematikov tvrdí, že Boeing 777 zmizol bez stopy, pretože sa ponoril do Indického oceána v uhle 90 stupňov. Strmhlavý pád zabezpečil neporušenie lietadla a vysvetľuje, prečo sa doposiaľ nenašli žiadne trosky alebo olejové škvrny.

Prečítajte si aj: Fascinujúci objav pri pátraní po lete MH370: Prekvapenie štyri kilometre pod hladinou!

Táto vedecká štúdia prichádza v čase, keď prezident leteckej spoločnosti Emirates Airlines Tim Clark povedal, že je veľmi pravdepodobné, že austrálska vláda prestane s pátraním po stratenom Boeingu. "Myslím, že je len otázkou času, než sa hľadanie zastaví," uviedol pre Fairfax počas výročného zasadnutia Medzinárodného združenia leteckých prepravcov v Miami.

"Máme riešenie? Máme vysvetlenie? Príčinu? Dôvody? Zopakuje sa prípad Amelie Earhartovej," dodal. Earhartová zmizla v roku 1937 pri pokuse o sólový let okolo sveta. Jej lietadlo nikdy nenašli.

Kým odborníci v oblasti letectva hovoria o mizivej nádeji, že dôjde k objaveniu letu MH370, vedci sa snažia zistiť, čo sa vlastne v osudný deň stalo. Matematik Goong Chen z Texas A & M University v Katare hovorí, že dôkazy podporujú verziu, že MH370 padal strmhlav nadol.

"Skutočné konečné okamihy MH370 zostanú pravdepodobne tajomstvom až do chvíle, keď sa konečne podarí vyzdvihnúť a dekódovať čiernu skrinku," prezradil Chen, vedúci tímu pre forenznú počítačovú simuláciu. "Ale forenzná simulácia silne podporuje teóriu, že MH370 sa vrhol do oceána pri strmhlavom páde," dodal.

Výskumníci použili aplikovanú matematiku, aby  vyskúšali päť rôznych scenárov pristátia. Tie zahŕňali aj spôsob, akým v roku 2009 pristál kapitán Chesley Sullenberger na rieke Hudson v New Yorku. Pre malajzijské lietadlo sa ale táto možnosť nehodila, pretože také veľké lietadlo by malo na otvorenom oceáne oveľa horšie podmienky. Vlny vo výške niekoľkých metrov by ľahko spôsobili rozpad a vznik trosiek.

Podľa simulácie výskumníkov by najmenej odporu spôsobil vertikálny vstup do vody. Chen povedal, že krídla by sa odlomili okamžite pri dopade, ale zvyšok MH370 by zostal neporušený. Všetky ťažké trosky by potom klesli ku dnu oceánu.

Podmorská mapa pátrania po lietadle.
Zobraziť galériu (2)
Podmorská mapa pátrania po lietadle.  (Zdroj: Australian Government/Australian Transport Safety Bureau )

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z obrazoviek radarov v noci na 8. marca minulého roka. Predpokladá sa, že sa zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od austrálskeho pobrežia po tom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Pátracím tímom sa napriek rozsiahlej medzinárodnej operácii zatiaľ nepodarilo objaviť žiadne trosky. Podľa malajzijských úradov nešťastie neprežil nikto z 239 ľudí na palube.

Viac o téme: MH370Malaysia Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu