Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikli informácie zo záverečnej správy o zostrelení letu MH17: Vyšetrovatelia poznajú vinníka

Trosky lietadla roztrúsené po okolí. Zobraziť galériu (5)
Trosky lietadla roztrúsené po okolí. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Od zrútenia sa malajzijského boeingu pri ukrajinskej dedine Hrabovo, v Doneckej oblasti ovládanej separatistami, ubehol už takmer rok. Na palube bolo celkovo 298 ľudí, nešťastie nikto neprežil. Lietadlo na trase Amsterdam - Kuala Lumpur podľa doterajších informácií pravdepodobne zostrelila raketa zem-vzduch z výšky desať kilometrov, let MH17 spadol 17. júla o 15:25 SELČ. Podrobnosti tragédie by mala obsahovať záverečná správa, ktorá bude zverejnená v októbri tohto roka, ale už teraz z nej unikli niektoré novinky.

VIDEO Let MH17 mala zostreliť ruská raketa: Takto vyzerala cesta BUK-u z Ruska na Ukrajinu!

Televízia CNN získala z dvoch zdrojov, ktoré správu videli, informácie, že podľa holandských vyšetrovateľov dôkazy hovoria o vine proruských rebelov. Návrh vyšetrovacej správy, ktorej autorom je Holandská bezpečnostná rada, bol rozoslaný podľa medzinárodného leteckého práva na preskúmanie a pripomienkovanie početným organizáciám po celom svete, ako sú napríklad National Transportation Safety Board, Federal Aviation Administration či Boeing.

Návrh vyšetrovacej správy má niekoľko stoviek strán a podľa jedného zdroja blízkeho vyšetrovaniu uvádza presný typ rakety použitej na zostrelenie stroja, ako aj jej traktóriu. Ďalší zdroj potvrdil, že obsahuje časovú os letu MH17, minútu po minúte. Tento zdroj tiež hovorí, že návrh nielen identifikuje, odkiaľ bola raketa vystrelená, ale aj to, kto kontroloval toto územie a zostrelenie lietadla pripisuje proruským rebelom.

Unikli informácie zo záverečnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Unikli informácie zo záverečnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Podľa oboch zdrojov časť viny spadá aj na Malaysia Airlines, pretože jej ľudia nečítali správy iných leteckých spoločností, ktoré sa nebezpečnej zóne radšej vyhli. Americkí leteckí dopravcovia sa napríklad rozhodujú o tom, kam letieť a kam nie, na základe vypovedí letcov aj z iných krajín. Ak napríklad Británia varuje svojich pilotov pred letom cez určitú krajinu, americkí dopravcovia berú toto varovanie do úvahy a rozhodnú sa, či sa oblasti taktiež vyhnú.

Holandskí vyšetrovatelia sa zaoberali rozhodnutiami týkajúcimi sa bezpečnosti pri určovaní letových trás a v návrhu správy hovoria o tom, že Malaysia Airlines nepreskúmala upozornenia iných krajín, čím chceli naznačiť, že tieto aerolínie nemajú taký dôkladný systém, ako ostatní leteckí dopravcovia.

Skompletizovanie a zverejnenie záverečnej správy sa očakáva v prvej polovici októbra 2015. Televízia CNN oslovila dotknuté strany, ale tie sa k úniku informácii vyjadriť nechceli.

Unikli informácie zo záverečnej
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: HaváriaPádLietadloUkrajinaBoeing 777MH17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu