Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Britská vláda zverejnila dlho utajované listy: Princ Charles ich adresoval Tonymu Blairovi

Na snímke je kópia listu princa Charlesa vtedajšiemu britskému premiérovi Tonymu Blairovi z 8. septembra 2004. Celkovo 27 súkromných listov uverejnila britská vláda na základe prehratého súdneho sporu s denníkom Guardian.
Na snímke je kópia listu princa Charlesa vtedajšiemu britskému premiérovi Tonymu Blairovi z 8. septembra 2004. Celkovo 27 súkromných listov uverejnila britská vláda na základe prehratého súdneho sporu s denníkom Guardian. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Britská vláda zverejnila dnes dlho utajované súkromné listy princa Charlesa adresované šéfom jednotlivých vládnych rezortov. Tieto listy boli predmetom dlhodobých právnych sporov medzi britskou vládou a denníkom Guardian, uviedla agentúra AP.

Medzi odtajnenými písomnosťami spred desaťročia je aj list pre bývalého premiéra Tonyho Blaira a ďalších vysoko postavených činiteľov. Mnohé z nich sa týkajú tém ako poľnohospodárstvo, ozbrojené zložky či chov dobytka. Bývalý generálny prokurátor Dominic Grieve podľa BBC povedal, že listy princa Charlesa vo väčšine prípadov odzrkadľujú jeho "osobné názory a presvedčenia".

Celkovo 27 súkromných listov uverejnila britská vláda na základe prehratého súdneho sporu s denníkom Guardian. Odvolací súd totiž označil vlani veto kabinetu na publikovanie listov za protiústavné. Toto rozhodnutie následne potvrdil v marci tohto roka aj najvyšší súd. Konečný verdikt v prípade padol v utorok.

Charlesove listy, napísané medzi septembrom 2004 a aprílom 2005, budú publikované s redakčnými úpravami. Syn britskej kráľovnej Alžbety II. vydal dnes stanovisko, v ktorom obhajuje svoju korešpondenciu s členmi britskej vlády. Podľa AP sa od princa Charlesa ako od budúceho britského panovníka očakáva politická korektnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu