Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrť Afroameričana ostáva naďalej nepotrestaná: Šesť policajtov pustili na kauciu!

Nepokoje v Baltimore pokračujú Zobraziť galériu (11)
Nepokoje v Baltimore pokračujú (Zdroj: SITA)

BALTIMORE - Šesť policajtov, ktorí sa minulý mesiac v Baltimore údajne podieľali na smrti mladého černocha Freddieho Graya a čelia obvineniam zo zabitia a vraždy, boli prepustení na kauciu. Všetci boli vzatí do väzby v piatok popoludní miestneho času potom, čo prokurátorka štátu Maryland zverejnila obvinenia. Policajti sú podľa nej priamo zodpovední za Grayova smrť, ku ktorej údajne došlo v dôsledku zranenia utrpeného pri transporte do väzby.

Traja z policajtov sú čiernej pleti, traja sú belosi, je medzi nimi jedna žena, uviedla americké médiá. Caeser Goodson Jr. (45) vtedy 12. apríla po zadržaní Graya dodávku s ním riadil. Bol prepustený na kauciu 350 000 dolárov. Kauciu v rovnakej výške musel zložiť aj Brian Rice (41), William Porter (25) a Alicia Whiteová (30). Zvyšní dvaja policajti Edward Nero (29) a Garrett Miller (26) mali kauciu o 100 000 dolárov nižšiu.

Smrteľné zranenia, ktoré muž zrejme utrpel počas jazdy v policajnej dodávke, zavinili policajti podľa štátnej zástupkyne Marilyn J. Mosbyové tým, že muža spútali na rukách i na nohách a nezapli mu bezpečnostné pásy. Tiež neurobili nič pre to, aby mu poskytli nevyhnutnú zdravotnú pomoc, uviedla prokurátorka.
 

Odbory baltimorskej polície kritizujú rýchlosť obvinenia voči svojim kolegom 

Odborový zväz príslušníkov polície amerického mesta Baltimore vyjadril sklamanie nad rozhodnutím prokuratúry obviniť zo zavinenia smrti mladého Afroameričana šesticu policajtov a trvá na ich nevine. Uviedol to v noci nadnes odborársky predák Gene Ryan. Obhajca obvinených Michael Davey tiež vyhlásil, že jeho mandanti nespáchali žiadne trestné činy. 
 
Policajti podľa neho konali rozumne a v súlade so svojím výcvikom, pričom zadržanému nespôsobili žiadne zranenia. Súčasne vyslovil pochybnosť ohľadom spravodlivosti rýchleho súdu nad policajtmi. Poznamenal tiež, že za dlhé roky svojej kariéry sa v analogických prípadoch ešte nikdy nestretol s takým rýchlym rozhodnutím prokuratúry.
 
 
Hlavná prokurátorka štátu Maryland Marilyn Mosbyová v noci nadnes na základe interného policajného vyšetrovania a pitevnej správy označila smrť Freddieho Graya za zabitie a vraždu a vzniesla obvinenie voči šestici zasahujúcich policajtov. Okrem toho konštatovala, že jeho zatknutie bolo protiprávne. Uviedla tiež, že k mladíkovu smrť zavinilo aj upieranie lekárskej starostlivosti zo strany zatýkajúcich policajtov. 
 
Agentúra AP informovala, že vyšetrovatelia majú záznam Grayovho zatknutia, ku ktorému došlo 12. apríla. Mladík kričí od bolesti, keď ho dvaja policajti sáču do policajnej dodávky. Prokurátorka spresnila, že Gray počas prevozu na políciu niekoľkokrát - avšak neúspešne - žiadal o lekárske ošetrenie. Dodala, že počas prevozu Gray nemal zapnutý bezpečnostný pás, ale mal spútané ruky i nohy.
 
 
Gray zomrel po týždňovej hospitalizácii: ako uviedli ošetrujúci lekári, mal zlomené krčné stavce a rozdrvenú priedušnicu. Baltimorská polícia už medzičasom priznala, že lekársku starostlivosť Grayovi poskytla neskoro. Policajti zasahujúci v Grayovom prípade boli postavení mimo služby. Ako spresnila prokurátorka, piati z nich budú čeliť obvineniu zo zabitia a šiesty - vodič dodávky - je obvinený z vraždy druhého stupňa.
 
V deň jeho pohrebu 27. apríla vypukli v Baltimore masové pouličné nepokoje, ktoré trvajú prakticky do dnešného dňa. V meste platí zákaz nočného vychádzania. Protesty proti brutalite polície sa rozšírili aj do ďalších miest USA. Grayova rodina dnes vyhlásila, že je spokojná s rozhodnutím prokuratúry a vyzvala na verejnosť, aby jej svoju solidaritu vyjadrovali pokojným spôsobom.
 
 
Rodinný právnik William Murphy uviedol, že vznesenie obvinení vyvoláva u postihnutej rodiny nádej. Dodal, že "sme na ceste k dosiahnutiu spravodlivosti pre Freddieho". Murphy súčasne vyzval na zavedenie "novej kultúry" na policajných oddeleniach v celej krajine, počínajúc nainštalovaním kamerových systémov a zlepšením náboru a výcviku policajtov. "Musíme využiť túto chvíľu," vyhlásil Murphy. "Tieto trvalé zmeny tu zostanú ako dedičstvo po Freddiem," dodal.
 

 

Toto sú šiesti obvinení policajti

Alicia D. White
Zobraziť galériu (11)
Alicia D. White  (Zdroj: SITA)
William G. Porter
Zobraziť galériu (11)
William G. Porter  (Zdroj: SITA)
Caesar R. Goodson Jr.
Zobraziť galériu (11)
Caesar R. Goodson Jr.  (Zdroj: SITA)
Garrett E. Miller
Zobraziť galériu (11)
Garrett E. Miller  (Zdroj: SITA)
Brian W. Rice
Zobraziť galériu (11)
Brian W. Rice  (Zdroj: SITA)
Edward M. Nero
Zobraziť galériu (11)
Edward M. Nero  (Zdroj: SITA)
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu