Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf nemeckej diplomacie Steinmeier varoval pred eskaláciou násilia na Ukrajine

Frank-Walter Steinmeier Zobraziť galériu (2)
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA)

LAUSANNE/BRUSEL/KYJEV - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes varoval zo Švajčiarska pred novou eskaláciou násilia na východe Ukrajiny. Učinil tak v reakcii na informácie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorých došlo v piatok popoludní k ostreľovaniu obce Šyrokyne neďaleko prístavu Mariupol, ktorú kontrolujú separatisti.

Informáciu priniesli tlačová agentúra DPA, rozhlasová stanica Deutsche Welle, ako aj ukrajinské spravodajské internetové servery. Frank-Walter Steinmeier upozornil, že treba dbať na to, aby realizácia obsahu dohôd z Minska neuviazla a súčasne vyzval konfliktné strany, aby neodkladne zastavili paľbu. Nemecký minister zahraničných vecí sa vyslovil za rokovania na úrovni kontaktnej skupiny, v ktorej majú svojich zástupcov tak OBSE, ako aj Ukrajina a Ruská federácia.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odriekol zo zdravotných dôvodov na pondelok plánovanú návštevu ukrajinskej metropoly. Do Kyjeva nepocestuje v rozpore s očakávaním ani šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Šéf nemeckej diplomacie Steinmeier
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu