Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský veliteľ priznal, že vojnu na Ukrajine vedie Moskva: Očakávame rozkaz k útoku na Mariupol!

Dmitrij Sapozhnikov so spolubojovníkmi Zobraziť galériu (6)
Dmitrij Sapozhnikov so spolubojovníkmi (Zdroj: bbc)

KYJEV/MOSKVA - Ruský veliteľ a člen špeciálnych jednotiek Dmitrij Sapozhnikov prehovoril pre televíziu BBC o tajomstvách, ktoré oficiálni predstavitelia Ruska dlhodobo popierajú. Šokujúce však boli jeho slová o tom, že už o pár dní očakáva jarnú ofenzívu a obnovenie bojov v rozmeroch, aké tu ešte neboli. Začať sa to má útokom na pobrežné mesto Mariupol. Priznal aj to, že všetky operácie separatistov sú riadené generálmi z Ruska. Podľa niektorých správ to už vypuklo.

Dmitrij Sapozhnikov, ktorý bojuje na strane rebelov od októbra minulého roka, poskytol rozhovor reportérke BBC Oľge Ivšinovej. Dmitrij v úvode spomína na to, že Rusko popieralo aj anexiu Krymu s použitím svojej armády a nakoniec sa ukázalo, že to bolo inak. Nedávno to v štátnej televízii priznaj aj samotný prezident Putin.  

Ruský veliteľ priznal, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bbc)

"Myslím, že to bude rovnaké aj tu v Donbase. Najskôr všetko poprú, ale nakoniec to priznajú," vyhlásil otvorene vojak specnaz . Priznal aj to, že na vývoj vojny malo rozhodujúci vplyv práve to, že sa zapojili profesionálni vojaci z Ruska a bola nasadená ruská ťažká technika. Sapozhnikov taktiež prezradil, že "všetky operácie, najmä tie väčšie, sú vedené ruskými veliteľmi, ruskými generálmi".

 

Ruský veliteľ priznal, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bbc)

"Spolu s našimi veliteľmi vymýšľajú plány. My už len plníme rozkazy," povedal pre britskú stanicu. Pri bojoch v Debaľceve by sa rebeli bez ruskej pomoci dlho neudržali. "Ale potom prišli ruské tanky. Bola to tanková jednotka z Buryatie (ďaleký Sibír). Vďaka ich pomoci a ťažkej technike sme obsadili Debaľcevo," povedal Sapozhnikov.

Súčasný mier je podľa neho iba dočasný. Už aj v Rusku sa pomaly začína nahlas hovoriť o zapojení ruskej armády v bojoch na Ukrajine. Na jar údajne očakáva vojak, ktorý sa označil za veliteľa špeciálnych síl Doneckej ľudovej republiky, obnovenie vojny.

Ruský veliteľ priznal, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bbc)

"Po dobytí Debaľceva očakáva naša jednotka príkaz na útok na Mariupol," povedal Sapozhnikov.

Kyjev: Jarný útok separatistov už začal!

O plánoch separatistov zaútočiť na polmiliónové prístavné mesto, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády, hovorí už aj vláda v Kyjeve.

Separatisti na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín prudko zvýšili svoju bojovú aktivitu a zaútočili na armádne pozície z ťažkých zbraní. Oznámil to na Facebooku armádny analytik Dmytro Tymčuk. Ukrajinské velenie podľa neho zaznamenalo paľbu z diel, húfnic a mínometov najmenej na troch miestach donaského frontu.

Zvýšená bojová aktivita povstalcov je zrejmá v okolí Luhansku a Mariupola, najväčšie útoky podnikli podľa Tymčuka vzbúrenci pri obci Avdijivky len niekoľko kilometrov severne od Donecku. Skupina tankov tam ostreľovala ukrajinské pozície, po útoku potom nasledovala paľba z diel ráže 122 milimetrov. Tieto zbrane podľa minských mierových dohôd mali byť stiahnuté z frontu.

Porušovanie prímeria Kyjev zaznamenal aj pri obci Opytne, ktorá leží v Doneckej oblasti južne od Artemivsku. V tomto priestore údajne separatisti nasadili mínomety. Severne od Luhansku pri obci Stanycja Luhansk prepadli oddiely povstalcov automobilovú kolónu ukrajinskej armády. O prípadných obetiach sa správy z Donbasu nezmieňujú.

Velenie ukrajinskej protipovstaleckej operácie dnes vydalo vyhlásenie, v ktorom bojové akcie povstalcov označilo za "chaotické provokácie". Porušenie prímeria, z ktorého sa obviňujú obe znepriatelené strany, má byť jedným z tém dnešnej videokonferencie takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá vo februári v bieloruskom Minsku vyjednala podmienky prímeria.

Ruský veliteľ priznal, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu