Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine stúpol na vyše 810-tisíc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Informovala dnes ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie."K dnešnému dňu počet vnútorne vysídlených osôb predstavuje 810.045, z toho je 143.126 detí a 373.864 zdravotne postihnutých a starších ľudí," citovala agentúra Ukrinform hovorkyňu služby pre mimoriadne situácie Nataliju Bystrú. Podľa nej 789.656 ľudí pochádza z Doneckej a Luhanskej oblasti, ďalších 20.389 z Krymu.

Medzitým predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin obvinil Kyjev z blokovania politického riešenia konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 6000 mŕtvych. V rozhovore pre agentúru AP povedal, že minskú dohodu, sprostredkovanú vo februári západnými lídrami, blokuje rozhodnutie Kyjeva neudeliť autonómiu oblastiam v Donbase. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon, schválený začiatkom marca parlamentom v Kyjeve, v zmysle ktorého síce bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný samosprávny štatút, ale až po usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie.

Vodca ukrajinského Pravého sektora nevylúčil druhý Majdan

Vodca ukrajinského radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš nevylúčil nový "Majdan". Jeho vyjadrenie zaznelo v rozhovore pre internetový server Obozrevateľ, informovala dnes agentúra Ukrinform.

"Na Ukrajine je všetko možné, o to viac nový Majdan. Ukrajinci majú dôstojnosť a keď sú nahnevaní, prídu na Majdan," povedal Jaroš. Podľa neho by však nové nepokoje na kyjevskom Majdane boli oveľa krvavejšie, než tie predchádzajúce.

Dmytro Jaroš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Samozrejme, ten ďalší (Majdan) bude oveľa odlišnejší. Ľudia majú toľko zbraní, že nikto nebude sedieť v stanoch a čakať mesiac či dva, spievať a mávať baterkami. Toto nechceme. Náš postoj je prejsť na hranu. Na jednej strane potrebujeme udržať štát, ale na druhej urobiť to, aby paraziti nepili krv ukrajinskému národu, ako ju pili tí pred revolúciou," dodal líder Pravého sektora. V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali na Ukrajine 26. októbra 2014, získal Jarošov Pravý sektor približne 1,8 percenta hlasov. 

Počet vnútorne vysídlených osôb
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu