Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci varujú pred ďalšou pandémiou: Vírus vtáčej chrípky začal mutovať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

HONGKONG - Po prasacej chrípke, ktorá od svojho prvého epidemického rozšírenia dodnes nie je zažehnaná ani na Slovensku, varujú vedci pred ďalším strašiakom. Vírus H7N9 podľa nich znova ožíva a kedykoľvek môže zmutovať do nebezpečnej ľudskej formy!

Kmeň vtáčej chrípky H7N9, ktorý môže infikovať ľudí, vedcov znepokojuje. Vírus sa totiž šíri ďalej a má potenciál prepuknúť do pandémie, pretože po celej Číne naďalej pretrváva, myslia si odborníci. „Ak nebudú prijaté účinné kontrolné opatrenia, H7N9 bude pretrvávať a možno očakávať jeho rozšírenie mimo pôvodnú oblasť," upozornili podľa Daily Mail vedci v časopise Nature.

Vírusom vtáčej chrípky sa prvý raz infikoval človek v marci 2013, od tej doby sa ním nakazilo takmer 600 ľudí v Číne, Hongkongu, Malajzii či v Kanade a 212 z nich zomrelo, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V roku 2013 sa zdalo, že vírus postupne utíchne aj vďaka rýchlym ochranným opatreniam, ale infekcie u ľudí opäť vzrástli v priebehu minulého a začiatkom tohto roka.

Vedci varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Vedci z medzinárodného tímu Hongkonskej univerzity pod vedením Yi Guana sledovali vývoj a rozšírenie vtáčej chrípky po celej Číne a dospeli k záveru, že vírus často podlieha mutáciám a mohol by sa rozvinúť do pandémie. Množstvo jej nových genetických variantov sa totiž šíri prostredníctvom kurčiat po celej krajine.

Napriek tomu, že riziko spojené s H7N9 sa podľa virológov nezmenilo, analýza čínskych vedcov poukázala na potrebu zvýšenej ostražitosti a obmedzenie priameho kontaktu medzi ľuďmi a kurčatami v rámci ochrany verejného zdravia.

Vedci varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu