Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vtáčia chrípka opäť úraduje: V Egypte zomrel tento rok už tretí človek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egypťanka zomrela na juhu krajiny na vtáčiu chrípku H5N1. Je to už tretí človek, ktorý v Egypte tento rok podľahol ochoreniu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyjadrenie ministerstva zdravotníctva.

Žena (43) žila v dedine v egyptskej provincii Asjút a mala priamy kontakt s infikovanými vtákmi, uviedol novinárom tamojší predstaviteľ ministerstva Ahmad Abdal Hamíd. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že nastal prudký nárast infekcií H5N1 u ľudí v Egypte, ale nezdá sa, že by došlo k nejakej zásadnej genetickej zmene chrípkového vírusu, ktorá by vysvetľovala nárast prípadov u ľudí. Na vtáčiu chrípku zomrelo v Egypte v roku 2014 najmenej desať osôb.

WHO so sídlom vo švajčiarskej Ženeve v utorok 13. januára oznámila, že od 4. decembra do 6. januára zaznamenali v Egypte 18 nových, laboratórne potvrdených prípadov vtáčej chrípky H5N1 u ľudí, vrátane štyroch úmrtí. Ide o najvyšší mesačný počet prípadov tohto ochorenia u ľudí, aký bol kedy zaznamenaný, dodala WHO. Organizácia OSN tiež varovala, že vždy, keď sa vírus vtáčej chrípky šíri medzi hydinou, existuje aj riziko malého výskytu prípadov u ľudí. Prípady vtáčej chrípky H5N1 v Egypte sa zväčša vyskytnú v chudobných vidieckych oblastiach na juhu, kde dedinčania zvyknú chovať a zabíjať hydinu doma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu