Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozba zo západu: Nebezpečná nákaza opäť prepukla, môže sa preniesť na človeka?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA – Česká Štátna veterinárna správa vydala varovanie v súvislosti s výskytom obávaného ochorenia, ktoré sa zo zvierat môže preniesť na človeka. Zisťovali sme, či majú dôvod na obavy aj Slováci a ako sa môžeme pred ochorením chrániť.

Podľa slov hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa v posledných dvoch júlových týždňoch rozšíril vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky subtypu H7N7 v britskom grófstve Lancashire a nemeckom okrese Emsland v Dolnom Sasku, uviedol portál TN.cz. Na nemeckej farme hlásili 14 infikovaných kurčiat, ktoré prestali znášať a postupne chradli a v Británii uhynulo až 36-tisíc nakazených zvierat. V českom chove sa naposledy objavila vtáčia chrípka pred ôsmimi rokmi a informácie o jej novom výskyte v susednej krajine vyvolali rozrušenie. Hoci sa vtáčia chrípka z voľne žijúceho vtáctva na človeka preukázateľne neprenáša, prenos vírusu z chovnej hydiny na človeka bol dokázaný a môže byť sprevádzaný závažnými zdravotnými komplikáciami nakazeného.

KĽDR ohlásila objav všelieku: Toto by mohlo spasiť aj ich južných susedov

Ako Topkám povedal František Kostolanský z Virologického ústavu SAV, najčastejším hostiteľom vtáčej chrípky sú divo žijúce vodné vtáky, napríklad kačice. Môže sa však stať, že niektorý z kolujúcich subtypov vírusu môže z hydiny preskočiť aj na cicavce – napríklad na tulene, veľryby, dokonca ja na človeka. Boli však zaznamenané prípady, keď sa vírus preniesol na mačku, psa alebo tigra, informovala Paulína Komárová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Jeden z prvých takýchto subtypov bol H5N1, ktorý sa objavil v juhovýchodnej Ázii a mal na svedomí smrť 50 percent nakazených ľudí. Podobne sa správal aj subtyp H7N9, ktorý sa minulý rok takisto preniesol na človeka.

Hrozba zo západu: Nebezpečná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Imunita nestačí

Slovenský virológ upozornil, že človeka pred prenosom vtáčej chrípky z infikovanej hydiny silná imunita neochráni v prípade kontaminovanej vody alebo vzduchu. Vírus napáda svojho hostiteľa cez dýchaciu sústavu a môže vyvolať závažné zdravotné komplikácie. Medzi jeho klinické prejavy patria dýchacie komplikácie (sťažené dýchanie, kašeľ, kýchanie, chrapot, výtok z nosa), ďalej opuch hlavy a viečok, ako aj hnačka, prípadne svalové kŕče a poruchy pohybu, uviedla Komárová. Niekedy sa vírus môže maskovať ako bežná chrípka, ale v mnohých prípadoch u človeka vyvoláva ťažké komplikácie s rizikom fatálnych následkov. Našťastie, „vírus nie je prenosný z človeka na človeka“, ubezpečil Kostolanský.

Naposledy sa vysokopatogénna vtáčia chrípka vyskytla v rámci krajín Európskej únie (EÚ) v Nemecku začiatkom januára 2015, neskôr aj v Bulharsku, ale prenos na človeka v EÚ nebol v tomto roku zaznamenaný. Štátna veterinárna a potravinová správa SR vykonáva v tejto súvislosti pravidelný monitoring hydiny a voľne žijúceho vtáctva.

Hrozba zo západu: Nebezpečná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: Vtáčia chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu