Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chystá sa radikálna zmena: Ľudia stratia prístup k TÝMTO údajom! Hovorí sa o povinnej registrácii

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Po tom, čo si na katastri nehnuteľností priplatíme, ju čakajú ďalšie zmeny. Dnes je objem údajov poskytovaných katastrom bez akýchkoľvek obmedzení na pomery okolitých krajín skutočne veľký a snaha riešiť kolíziu medzi zásadou verejnosti katastra a ochranou osobných údajov bola na stole už počas minulých vlád. Počas súčasnej vlády by však k zmene malo dôjsť. Štát totiž chystá novelu katastrálneho zákona, ktorá má okrem iného obmedziť prístup k údajom z katastra. Realitná únia SR novelu víta.

archívne video

Nemôžeme očakávať, že hypotéka bude za 1%, tieto doby sú už preč, tvrdí NBS (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Novela katastrálneho zákona má obmedziť prístup k vybraným osobným údajom vlastníkov nehnuteľností z dôvodu aplikovania legislatívy o ochrane osobných údajov (GDPR).  Pripravovaná zmena je reakciou Úradu geodézie, kartografie a katastra SR (ÚGKK SR) aj na zvyšujúcu sa kriminalitu vo vzťahu k zneužívaniu osobných údajov oprávnených z práv k nehnuteľnostiam evidovaných v katastri nehnuteľností. ÚGKK SR navrhuje pre anonymné prezeranie sprístupniť obvyklé údaje o nehnuteľnosti a vlastníkoch, avšak bez dátumu narodenia a adresy bydliska. Tie zostanú ukryté.

K osobným údajom v katastri sa dostanete až po registrácii

K spomínaným osobným údajom (dátum narodenia a bydlisko vlastníkov) bude možné dostať sa až na základe predchádzajúcej registrácie užívateľského konta. Povinná registrácia žiadateľa má byť ochranným múrom proti zneužívaniu citlivých osobných údajov. Akú formu v praxi bude mať, je zatiaľ otvorené. Do úvahy prichádza jednoduchá registrácia s overením emailovej adresy, ale aj náročnejšia možnosť prihlásenia prostredníctvom občianskeho preukazu s elektronickým čipom (eID).

Chystá sa radikálna zmena:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: skgeodesy.sk)

Dôležité bude zamedziť fiktívnym registráciám, aby nedochádzalo k zneužívanie údajov katastra na páchanie trestnej činnosti. Časté sú prípady, kedy sú podľa veku, bydliska a samotnej nehnuteľnosti vytipované osamelé staršie osoby a ich majetok či život sú ohrozované. Registrácia prístupu k osobným údajom vlastníkov by mala tieto praktiky výrazne obmedziť. „Realitná únia SR podporuje zamedzenie akýmkoľvek pokusom o trestnú činnosť a preto odporúča pristúpiť k regulácii prístupu, ako to navrhuje ÚGKK SR,“ povedal jej predseda Attila Mézsáros.

Podľa ÚGKK SR bude registrácia dobrovoľná a prístup k údajom katastra bezplatný. Otvorenou otázkou zostáva, ako sa vlastníci dozvedia, kto si ich osobné údaje zobrazil. „Podľa platnej právnej úpravy má totiž každá fyzická osoba oprávnenie na to, aby vedela, akým spôsobom a kto pristupuje k jej osobným údajom,“ upresnil tajomník Realitnej únie SR a advokát Mojmír Plavec.

Chystá sa radikálna zmena:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Ďalšie pripravované zmeny

ÚGKK SR pripravovanou novelou katastrálneho zákona rieši okrem iného aj rozšírenie okruhu stavieb, ktoré by mali byť predmetom evidencie katastra. Ide prevažne o rôzne inžinierske stavby. Dlhodobým deklarovaným cieľom katastra je mať v evidencii všetky nehnuteľnosti v zmysle stavieb pevne spojených so zemou bez významnejších výnimiek. Ako uvádza Realitná únia SR, môžeme to dekódovať aj ako výzvu pre „upratanie“ rôznych čiernych stavieb, čo je dlhodobý problém Slovenska.

Ďalšou témou, ktoré legislatíva rieši, je aktuálne určenie hraníc zastavaného územia obce (intravilánu) v katastri nehnuteľností. Táto zmena môžem prispieť napríklad k lepšej informovanosti o účele využitia konkrétneho pozemku. Novela tiež ruší aj tzv. oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad. Tieto oznámenia realitné kancelárie využívali z dôvodu úspory na poplatku za vklad. „Ako alternatívu odporúčame intenzívnejšie využívanie elektronického podania, kde môžu realitné kancelárie dosiahnuť väčšie zľavy z poplatku za vklad práva do katastra nehnuteľností“, dodáva Mészáros.

Realitná únia SR tieto zmeny podporuje. Ide podľa nej o správny krok nielen z pohľadu realitných sprostredkovateľov, ale aj občanov, keďže chráni pred zneužívaniu ich osobných údajov. Víta tiež, že nebude sťažený prístup k dátam, ktoré nie sú osobnými údajmi.

Viac o téme: KatasterKatastrálny zákonRealitná únia SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu