Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Desivá stopa masakry v Charlie Hebdo: Terorista Islamského štátu kúpil zbrane na Slovensku!

Coulibaly mal k dispozícii slovenskú zbraň!
Coulibaly mal k dispozícii slovenskú zbraň! (Zdroj: archív topky)

PARÍŽ/BRATISLAVA – Francúzski vyšetrovatelia majú v prípade teroristických útokov v Paríži minulý mesiac nové stopy, a tie vedú na Slovensko! Zbrane, ktoré radikálni islamisti použili počas útokov, pri ktorých zahynulo 17 ľudí, pochádzajú zo západného Slovenska. Slovenská polícia potvrdila, že v tomto prípade spolupracuje s francúzskou stranou.

Už dlhšie bolo jasné, že zbrane, ktoré sú na početných fotografických a video záznamoch teroristov, ktorí 7. januára vtrhli do budovy redakcie satirického magazínu Charlie Hebdo, boli automatické pušky typu kalašnikov. Amedy Coulibaly zase na príslušníkov komanda strieľal samopalom Škorpión, avšak na videu, v ktorom sa priznáva k vražde parížskej policajtky, drží samonabíjaciu pušku českej výroby vzor 58 Sporter Compact.

Po preskúmaní tejto stopy sa zrejme francúzskym vyšetrovateľom podarilo vypátrať, že zbraň pôvodne pochádza zo Slovenska. Tento športový typ zbrane, ktorý je pre teroristov podľa odborníkov nezvyčajný, mal byť predaný v jednom špecializovanom obchode s expanznými zbraňami. Následne bola prevezená do Belgicka a neskôr do Francúzska, niekde po ceste ju upravili tak, aby sa z nej opäť dalo strieľať.

Kúpiť na Slovensku takéto zbrane naozaj nie je problém. Stačí na to občiansky preukaz a vek nad 18 rokov. Expanzné zbrane sa používajú ako rekvizity vo filmoch, pri historických rekonštrukciách, alebo si ich kupujú súkromní zberatelia. Spravodajský portál Euronews informuje, že urobiť z raz nefunkčnej zbrane plne funkčnú, vôbec nie je problém.V obchodoch s expanznými zbraňami, teda znefukčnenými, údajne slovenská polícia porovnávala sériové čísla, informoval Nový Čas.

Náš zdroj, ktorý so zbraňami prichádza do kontaktu, doplnil, že expanzné zbrane sú tie, ktoré boli vyrobené po roku 1890, najčastejšie sa využívajú pri rekonštrukciách II. svetovej vojny. Ako je to s ich prerobením na funkčné? „Povedzme, že keď sa zbraň úradne znehodnotí, už by sa nemala dať spätne "opraviť". Avšak, ľudia to dokázali aj v minulosti. Nie je možné spraviť to bez špecializovaných nástrojov. Treba k tomu vyrobiť novú súčiastku alebo ju niekde zohnať. V dnešnej dobe však už nič nie je také, že by sa to nedalo spraviť.“

Úrady o vyšetrovaní nechcú podať viac informácií, ide o veľmi citlivú tému, nakoľko tieto útoky "nadšencov" Islamského štátu v Európe vystrašili celý svet. Nové dôkazy odmietli komentovať francúzske ministerstvo vnútra, úrad parížskeho protiteroristického zastupiteľstva, ako aj francúzsky policajný hovorca či tajná služba. Slovenské úrady oficiálne pomáhajú Francúzom pri vyšetrovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu